Öngyilkos merénylő robbantott a Gázai övezetben

2017.08.17. 04:13

Öngyilkos merénylő robbantott csütörtökre virradóra a Gázai övezetben, megölve a helyi biztonsági erők egy tagját és többeket megsebesítve - közölte a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász. Az AP amerikai hírügynökség szerint ez az első eset, hogy palesztin öngyilkos merénylő pokolgépes támadást hajtott végre a Hamász biztonsági erői ellen.

Értesülések szerint a biztonságiak azt próbálták megakadályozni, hogy a férfi eljuthasson Egyiptomba. Az incidens a rafahi határátkelőhelyen történt. Tisztségviselők elmondták: a határőrök megállítottak két embert, akik az egyiptomi határ felé igyekeztek, s egyikük felrobbantotta magát. Hozzátették: a merénylő kísérője megsebesült.

Úgy tudni, a támadó az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez tartozott.

Egészségügyi források később közölték, hogy a Hamász egyik biztonsági embere belehalt sérüléseibe, míg öten közepesen súlyosan sérültek meg a történtek során. A Hamászt régóta azzal vádolják, hogy támogatja a szomszédos Egyiptom területén, a Sínai-félsziget északi részében zajló iszlamista lázadást.

Az elmúlt hónapokban a Hamász ugyanakkor erőteljesen megszigorította a biztonsági ellenőrzéseket a Gázai övezet Egyiptommal közös déli határán abban való igyekezetében, hogy biztosítsa Kairót, elkötelezett a dzsihadisták elleni harcban. Egyiptom a kapcsolatok felmelegítése, valamint a Gázai övezet áramellátásának támogatása fejében azt várja a Hamásztól, hogy segítse felszámolni a Sínai-félszigeten tevékenykedő, az Iszlám Államhoz hű fegyveres csoportokat.