Amerika együttműködik Lengyelországgal az orosz destabilizáció kezeléséért

DUDA, Andrzej; TRUMP, Donald
Varsó, 2017. július 6. Andrzej Duda lengyel (j) és Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezlete a varsói királyi várban 2017. július 6-án. (MTI/AP/Evan Vucci)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok azon dolgozik együtt Lengyelországgal, hogy kezeljék Oroszország destabilizáló törekvéseit. Ezt Donald Trump jelentette be Varsóban.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök a lengyel elnökkel találkozott, és arról egyeztettek, hogy a két ország együttműködik az orosz destabilizáció kezelésében.

Az amerikai elnök egyébként a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezésén vesz részt, amely a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségére vonatkozik, részesei Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.

A két vezető közös sajtótájékoztatót tartott Varsóban, ahol Trump elmondta: az Egyesült Államok

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy régóta ideje lenne már, hogy

a NATO tagállamai eleget tegyenek a vállalt kötelezettségeiknek és megfelelő összeget fordítsanak a honvédelemre.

Lengyelországgal példálózott, azt mondta, "betartotta vállalt kötelezettségét, sőt túl is teljesíti azt", mert Lengyelország a bruttói hazai termékeinek 2 százalékát fordítja a védelmi kiadásokra.

- mondta Trump.

VAndrzej Duda lengyel és Donald Trump amerikai elnök Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Az amerikai elnök külön megköszönte a Lengyelországnak, a több mint ötezer amerikai katona iránti nyitottságát.

- jelentette ki.

Az amerikai elnök azt mondta: a világ országainak nyilvánosan meg kell mutatniuk, hogy Észak-Korea "nagyon, nagyon rossz viselkedése" nem marad következmények nélkül.

- hangsúlyozta.

Kitért a kelet- és közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó Három Tenger Kezdeményezésre is, mondván, erőteljesen támogatja ezt, és fontosnak tartja a gázszállítások diverzifikációját, hogy a térség országai "ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának".

Találkozójukon az energiabiztonságról és a transzatlanti kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyaltak.