A britektől és az aktivistáktól féltik Hongkongot

2017.07.01. 09:39

Hszi Csing-ping kínai elnök figyelmeztette a hongkongi demokráciapárti aktivistákat, hogy ne csináljanak olyan megmozdulásokat, amelyek veszélyeztetnék Kína szuverenitását és stabilitását. Az elnök az új kormányzó, Carrie Lam beiktatásán a 20 évvel ezelőtti kínai-brit egyezményről is beszélt.

Megengedhetetlennek nevezte a kínai elnök Hongkongban, hogy a városállamban bárki olyat csináljon, ami veszélyezteti Kína szuverenitását és stabilitását. Hongkong elnöke, Hszi Csin-ping mindenkit figyelmeztetett, hogy ne használja fel Hongkongot az anyaországba való beszivárgásra és szabotázsszankciók elkövetésére.

Az elnök Hszi Csin-ping, elsősorban azokhoz az új aktivistákhoz szólt, akik Hongkong autonómiájáért, esetleg függetlenségéért küzdenek.

Az egy ország két rendszer elv szerint: Hongkong maga dönt számos ügyében és továbbra is tiszteletben tartja a polgári szabadságjogokat, köztük a szólásszabadságot. Azonban Hongkongnak meg kell erősítenie belbiztonságát, és fejlesztenie kell iskoláiban a hazafias oktatást – mondta az elnök.

Átpolitizálással, a nézetkülönbségek szándékos felnagyításával, ellentétek szításával nem lehet megoldani semmilyen problémát. Hongkong nem engedheti meg magának, hogy vakmerő mozgalmak vagy belső repedések szétvessék. Ráadásul Hongkong ma szabadabb, mint korábban - szögezte le az elnök.

Hongkong, az egykori brit gyarmat idén 20 éve, hogy újra visszakerült Kína fennhatósága alá a britek kezéről.