Legalább 39 halott a szilveszteri isztambuli terrortámadásban

Isztambul, merénylet, terrortámadás
Isztambul, 2017. január 1. Sebesültet szállítanak el Isztambulban 2017. január 1-jén, miután egy Mikulás-ruhás fegyveres tüzet nyitott a Reina klubban szilveszterezőkre. Legalább harminckilenc ember, köztük több külföldi, életét vesztette. (MTI/AP/IHA)
Vágólapra másolva!
Legalább 39-en meghaltak - köztük 16 külföldi - szilveszter éjjel Isztambulban, amikor terrortámadás ért egy népszerű szórakozóhelyet. Egy Télapónak öltözött fegyveres válogatás nélkül tüzelt egy szórakozóhely vendégeire. Sok a sebesült, egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta a merényletet.
Vágólapra másolva!

Isztambulban szilveszter éjszaka terrortámadást hajtottak végre - közölte a város kormányzója, Vasip Sahin. A támadás célpontja egy híres szórakozóhely, a Reina klub volt, amely a Boszporusz európai partján van.

Az egyik sérültet viszik a mentőautóhoz a támadás után a klubból Forrás: AFP/Ihlas News Agency

A Télapónak öltözött merénylő éjfél után, negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol

lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre.

A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV.

39-re nőtt az áldozatok száma

A támadás után nem sokkal a kormányzó még 35 halottról és 40 sebesültről számolt be, néhány órával később azonban

Suleyman Soylu török belügyminiszter már 39 halottról és 69 sebesültről beszélt.

A miniszter közlése szerint a 39 halálos áldozat között 16 külföldi is van. Eddig 21 áldozatot sikerült azonosítani.

Sebesültet szállítanak el Isztambulban a merénylet helyszínéről Forrás: MTI/AP/IHA/

Az viszont kiderült már, hogy három török áldozat a klub alkalmazottja volt.

A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után

- mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni az elkövetőt.

AK-47-ese lehetett

Az alábbi, biztonsági kamera által készített felvételen a merénylő látható egy, a feltételezések szerint AK-47-es géppisztollyal a kezében, ahogy a mészárlás után távozik a klubból:

Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy

a támadó "messzehordó" fegyvert használt, amellyel "brutálisan és vadul" tüzet nyitott az emberekre.

Feltehetőleg gépkarabélyra utalhatott.

A merénylők számát egyes források kezdetben két vagy három főben adták meg, hozzátéve: sorsuk ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. Később kiderült, hogy egyetlen elkövető volt, akinek sikerült elszöknie.

Forrás: AFP/Ihlas News Agency

A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta.

- írta Twitter-oldalán Sefa Boydas török labdarúgó.

Mehmet Kocarslan, a klub tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz napban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután az amerikai felderítő szolgálatok egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztettek.

Hatalmas a készültség, a helyszínen a török különleges erők alakulatai is Forrás: AFP/Yasin Akgul

Szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Kilétük ismeretlen, eddig senki sem vállalta magára a vérengzést. A hatóságok ideiglenes, részleges hírzárlatot rendeltek el a nyomozás érdekében, és hogy megelőzzék a pánikot. Isztambulban 17 ezer rendőr volt az utcán éjszaka.

Obama is üzent

A Hawaiin pihenő Barack Obama amerikai elnök részvétét fejezte ki a merénylet miatt, és felszólította munkatársait, nyújtsanak segítséget a török hatóságoknak - közölte a Fehér Ház.

Dzsihádistákat fogtak el

A támadás annak ellenére következett be, hogy alig egy nappal a merénylet előtt dzsihádistákat tartóztattak le a török hatóságok.

A biztonsági szervek különleges akciója során őrizetbe vették az Iszlám Állam terrorszervezet nyolc tagját Ankarában.

Mint arról az Origo is beszámolt, az őrizetbe vett iszlamistákat azzal gyanúsítják, hogy szilveszter éjszakáján készültek merényleteket elkövetni. Egyelőre nem derült ki, hogy a terrortámadásokat hol, illetve milyen célpontok ellen akarták végrehajtani.

Korábban a helyi sajtó közölte, hogy a dél-törökországi Adana városában 30 embert vettek őrizetbe, akikről a hatóságok feltételezik, hogy közük lehet az Iszlám Államhoz.

Várható volt

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy támadás az európai földrészen, s úgy látszik, Törökország volt a legkönnyebb célpont. Az állami tévé vasárnap reggeli műsorában azt mondta, hogy valószínűleg az Iszlám Állam terrorszervezet áll az isztambuli merénylet mögött.

Horváth József szerint Angela Merkel német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak készültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot - tette hozzá, megjegyezve: ez nem a biztonsági szervek hibája.
A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg "zúdult" Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni - mondta Horváth József.

Halálos támadások Törökországban 2016-ban:

  • December 10: Kettős bombatámadás történt egy isztambuli futballstadion környékén, 44 ember meghalt, egy kurd fegyveres csoport vállalta magára a felelősséget.
  • Augusztus 20: Bombatámadás ért egy esküvői menetet Gaziantep településen, a támadásban 30-an meghaltak, a merénylettel az Iszlám Állam gyanúsítható.
  • Július 30: Kurd harcosok támadtak meg egy katonai bázist.
  • Június 28: Fegyveres és pokolgépes támadás érte az Ataturk repülőteret Isztambulban, 41 ember meghalt, a merényletért az iszlám állam fegyvereseit tették felelőssé.
  • Március 13: 37 ember halt meg kurd fegyveresek öngyilkos merénylete során Ankarában.
  • Február 17: 28 ember halt meg, amikor megtámadtak egy katonai konvojt Ankarában.