Mihály román király lányának kapcsolata volt Gordon Brownnal

Gordon Brown
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 28: Former UK Prime Minister Gordon Brown speaks onstage at an event with Theirworld and UNICEF to get all children #UpforSchool on September 28, 2015 in New York City. Bryan Bedder/Getty Images for #UpforSchool/AFP
Vágólapra másolva!
Egy román lap szerint a nemrég meghalt I. Mihály király legnagyobb lányának, Margit (Margareta) hercegnőnek viszonya volt Gordon Brown volt brit kormányfővel. Mindketten az Edinburghi Egyetem hallgatói voltak, 5 évig tartott a szerelmi kapcsolatuk, de miután végeztek a tanulmányaikkal, szakítottak. Az ex-miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a román hercegnő volt élete egyetlen nagy szerelme és soha nem tudta túltenni magát rajta.
Vágólapra másolva!

A történet 40 évvel ezelőtt kezdődött. Margit miután befejezte a középiskolát, egy évig a nagyanyja, görögországi Ilona (Elena) volt román királyné, firenzei alapítványánál önkényeskedett. Ott több diplomatát és az Egyesül Nemzetek Szervezeténél (ENSZ) dolgozó szakembert megismert, akik döntően afrikai államokban teljesítettek szolgálatot. Többek között egy etióp menekülttáborban is dolgozott. Ezek a tapasztalatok győzték meg arról, hogy szociológia szakra menjen tovább.

Margit, román királyi hercegnő Forrás: GETTY IMAGES/CHRISTIAN ASCHMAN

A fiatal hercegnőnek a skóciai Edinburghi Egyetemre esett a választása és itt ismerte meg Gordon Brownt.

A későbbi brit miniszterelnök történelmet hallgatott, már akkor kiemelkedett társai közül intelligenciájával és szorgalmával. Szocialista nézeteket vallott, a helyi diáktanács javaslatára, mindössze 21 évesen, kinevezték tanársegédnek. Az ifjú Gordon ezenkívül kiváló rugby játékos is volt.

Az egyetemi csoporttársaik igazi mesébe illő szerelmi történetként írták le viszonyukat a brit The Telegraph által készített interjúkban és biztosak voltak benne, hogy összeházasodnak.

A barátaik végül szerint azért szakítottak, mert

Margitnak elege lett belőle, hogy Brown csak a politikával foglalkozik.

Gordon Brown, volt brit munkáspárti miniszterelnök Forrás: AFP/Bryan Bedder

A hercegnő nyilvánosan soha nem beszélt arról, hogy miért ért véget a kapcsolatuk. 2007-ben, amikor Gordon Brown kormányfővé nevezték ki, csak elismeréssel nyilatkozott róla.

A román monarchisták szerint Margit a hazai trón várományosa, a tegnap Romániában népszavazást kezdeményeztek a királyság visszaállításáról, így érdekes lehetne arról találgatni, hogy mi lett volna, ha a hercegnő és Nagy-Britannia ex-miniszterelnök összeházasodtak volna.

Margit 1996-ban egy Radu Duda nevű férfihoz ment hozzá, aki korábban színész volt. Brown 2000-ben nősül meg, de hozzátartozói szerint soha nem tudta elfelejteni a román királylányt.