A Fehér Házban ilyenkor tojásgurítással ünnepelnek

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi esemény, amikor az Egyesült Államok elnöke szemtől szemben állva a húsvéti nyuszival elindítja az év egyik legjobban várt eseményét, a nagy tojásgurítást. Az Easter Egg Roll minden évben tömegeket vonz, hiszen ilyenkor a Fehér Ház környékét is családias hangulat járja át. Az elnök mesét olvas a gyerekeknek, a first lady pedig vidáman kergeti a fűben guruló tojásokat.
Vágólapra másolva!

A tojásgurítás már több mint százéves hagyomány, története viszont egészen az 1870-es évekig nyúlik vissza. Eredetileg gyerekek unaloműző szórakozása volt, akik festett főtt tojásokat gurítottak le Washingtonban egy domboldalról. A játékot azonban nem mindenki találta mókásnak, ezért 1876-ban hoztak egy rendeletet, mellyel

betiltották a tojásgurítást.

Ezt Rutherford B. Hayes elnök oldotta fel 1878-ban - foglalta össze az ABC.

Már hagyomány

A Fehér Házban tartott húsvéti tojásgurítást szinte minden évben megrendezték,

kivéve az első és a második világháború idején.

A 19. század óta folyamatosan formálódott a játék, például 1981-ben Ronald Reagan és felesége inkább tojásvadászatra cserélte a gurítást. Egy dolog azonban állandó, mégpedig a húsvéti nyúl, mely kabala 1969 óta elengedhetetlen szereplője az eseménynek.

Trump most először házigazda

A tojásgurítás házigazdái mindig az elnök és a first lady, vagyis ezúttal Donald Trump és Melania Trump. A mókás eseményre

13 év alatti gyerekeket és szüleiket várják,

akiknek egy hosszú nyelű kanál segítségével egy pályán kell elgurigatniuk a tojásokat a célig.

Idén akár 21 ezer vendég is megfordulhat a Fehér Házban, a Trump család első ünnepén. Stephanie Grisham, a first lady szóvivője a Washington Postnak azt mondta:

Az elnöki pár mesemondással, cirkusszal, élő zenével, katonai zenekarral és sok egyébbel kedveskedik a gyerekeknek.