Teljes összeomlás előtt Francois Fillon

Horizontal
Former French Prime Minister Francois Fillon delivers a speech during a meeting in support to French main opposition right-wing Les Republicains (LR) party's top candidate for the regional election in the Pays-de-la-Loire region on December 10, 2015 in Nantes, western France, before the second round of the regional elections. / AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Vágólapra másolva!
Saját párttársainak is egyre inkább elege van Francois Fillonból. A néhány hete még biztos elnökesélyesnek tűnő, jobbközép politikus nyilvánvalóan vissza fog lépni. Így nem lehet végigcsinálni egy kampányt, és áprilisig még rengeteg idő van.
Vágólapra másolva!

Georges Fenech képviselőtársa azt mondta, hívják össze a párt rendkívüli kongresszusát, és válasszanak új elnökjelöltet. Ő a korábbi köztársasági elnökre, Nicolas Sarkozyre gondolt. Az RTL rádiónak azt mondta, hogy bár 17 képviselő éppen ma írt alá egy Fillont támogató nyilatkozatot, egy baráttal lehet szolidárisnak lenni, de amikor egy ország jövője a tét, akkor nem.

Szerinte a Titanicon ülnek, nekimentek már a jéghegynek – most kellene gyorsan menekülni.

A Le Figaro úgy tudja, hogy egy nagyon tekintélyes politikus, az LR elnöke, Laurent Wauquiez is Fillon ellen fordult. Állítólag abszurdnak tartja Fillon időhúzását. Ugyanis két hetet kért, hogy eldöntse, visszalép-e. Nyilván attól teszi függővé, hogy mekkora lesz a botrány. Másképpen: kiderül-e róla még valami.

Francois Fillon egyre nagyobb bajban van Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Úgy tűnik, ma este kiderül. Ahogy többször megírta az Origo, Fillon feleségének – feltehetően fiktív munkáért – 500 ezer eurót fizetett a francia nemzetgyűlés, éveken át. A francia közszolgálati televízió ma este fog bemutatni egy felvételt, amelyen Fillon felesége még évekkel korábban arról csacsogott egy angol újságnak videón, hogy

ő meggyőződéses háztartásbeli, sohasem dolgozott a férjével.

A riport 2007-ben készült, és éppen 2007 előtti kapott pénzt, mint asszisztens a parlamenttől. Egyébként belépőkártyája sem volt munkahelyére.

Szinte már nincs is esélye nyerni Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Leláncolt Kacsa című szatirikus újság leplezte le az elnökjelöltet. Később kiderült, hogy egy hetilaptól is kapott pénzt Fillonné, valószínűleg szintén fiktív munkáért. És a két gyereke is, ők a parlamenttől. A TF1 híradójában Fillon úgy magyarázkodott, hogy a gyerekei ügyvédek, azért alkalmazták őket. Kiderült néhány nap múlva, hogy

amikor a parlamentnek dolgoztak, még egyetemre jártak.

A Kantar Sofres-OnePoint közvélemény-kutató intézet a holnapi Le Figaróban teszi közzé legújabb mérését. Annyit lehet tudni, hogy egy hét alatt jelentőségen, négy százalékkal csökkent Fillon népszerűsége. Minden felmérés szerint egyébként a francia elnökválasztás első fordulóját a radikális Marine Le Pen nyeri, és csak az a kérdés, ki lesz a második. Most a volt szocialista miniszter, egykori bankár, Emmanuel Macront valószínűsítik. Vagyis Fillon még a második fordulóba sem kerülne.