A történelem majd felment - Fidel Castro leghíresebb szavai

Ramon "Mongo" Castro
File photo showing then head of the French Social Party François Mitterrand (C), elected in 1981 as France's first socialist President, walking with then Cuban leader Fidel Castro (L) and his eldest brother Ramon Castro (R, foreground) in Havana on December 14, 1974. Ramon Castro, key figure of the ranching politics of the Cuban Revolution, died on February 23, 2016, at the age of 91, informed local TV. AFP PHOTO / STF / AFP / STF
Vágólapra másolva!
Fidel Castro sokat és szívesen beszélt, hatalmának csúcsán többórás beszédeket tartott. A dpa német hírügynökség összeállítást közölt a kubai forradalom vezéralakjának híres mondataiból.
Vágólapra másolva!

„A történelem majd felment” - mondta a Moncada laktanya elleni sikertelen fegyveres támadás után, 1953 októberében.

„Egy elnyomott országban a holtak sem találnak nyugalmat” - fogalmazott 1958-ban.

„Nem vagyok kommunista, soha nem is voltam. Ha az lennék, meglenne a bátorságom ahhoz, hogy közhírré tegyem" - jelentette ki 1958 májusában.

„A forradalom révén minden lehetséges, ellene viszont semmi!" - hangoztatta 1961 augusztusában.

„Marxista-leninista vagyok, és életem végéig az is maradok" - mondta 1961. december elsején.

„Mindig is nagy csodálója voltam Jézus Krisztusnak, mert ő volt az első kommunista: megsokszorozta a kenyeret és a halat, mi is ezt akarjuk tenni" - fogalmazott 1975-ben.

„Nem számít, ki esik el, hal meg, a kubai forradalom nem fog eltűnni" - szögezte le 1997. szeptember 1-jén.

Fidel Castro Ferenc pápával tavaly szeptemberben Forrás: AFP/Alex Castro

„Az eszmék, amelyekért egész életemben küzdöttem, nem halhatnak meg, sokáig fennmaradnak" - mondta 2003. május 1-jén.

„Fegyverrel a kezemben mindegy, hogyan halok meg, mert biztosra veszem, hogy harcolva fogok, ha megtámadnak bennünket" - jelentette ki 2004. január 30-án.

„Kicsiny északi szomszédunknak nem kell aggódnia. Nem tervezem, hogy százéves koromig gyakoroljam a hatalmat" - üzente az Egyesült Államoknak két évvel későbbi visszavonulását beharangozva 2006. július 24-én.

François Mitterrand-nal 1974-ben Havannában Forrás: AFP/Stf

„Nem búcsúzom tőletek. Egyszerűen csak az eszmék harcosaként küzdök tovább" - írta 2008. február 19-én a kommunista pártállam hivatalos lapjában, a Granmában, amelyben hivatalosan bejelentette a hatalom átadásáról szóló döntését.

„Vészmadarak! Nem is emlékszem, milyen egy fejfájás" - írta egy 2012. október 22-én megjelent cikkében, amelyben cáfolta a haláláról szóló híreszteléseket.

„Nincs szükségünk arra, hogy a birodalom bármit is ajándékozzon számunkra" - írta a Granmában 2016 márciusában Barack Obama amerikai elnök kubai látogatása alkalmából.

„Trump úr, aki alkalmas szakértőnek tartja magát, ugyanannyira alkalmatlan, mint Barack Obama és az ő politikája" - vélekedett az azóta megválasztott Donald Trumpról 2016 októberében az amerikai elnökjelöltek második televíziós vitája előtt a Granmában.