Amerikaiak is oktathatnak a csecsenföldi kommandósképzőben

Concert dedicated to the Police Day in Grozny landscape HORIZONTAL
2971912 11/10/2016 Head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov during the celebration evening of the Law Enforcement Official Day in Grozny. Said Tsarnaev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Amerikai szakemberek is tartanak majd oktatást a csecsenföldi Gudermeszben létrehozandó nemzetközi, terrorellenes kommandósokat képző központban – közölte Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető.
Vágólapra másolva!

Kadirov az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az amerikai erőszakszervezetek tilalom alá esnek Csecsenföldön, ám

biztonsági magáncégektől tucatnyi olyan amerikai állampolgár jelentkezett kiképzőnek a központba,

aki Latin-Amerikában, Ázsiában és Afrikában tett szert "gazdag tapasztalatokra", titkos különleges műveletek végrehajtása közben.

Ramzan Kadirov Forrás: Sputnik/Said Tsarnaev

A csecsen vezető szerint Gudermeszben nemcsak Oroszországnak fognak kommandósokat kiképezni. A FÁK-államokon kívül eddig Argentína, Dánia, Belgium, Olaszország, Kanada, Norvégia, Omán, Dél-Afrika, Tanzánia, a Fülöp-szigetek és "sok más ország" mutatott érdeklődést a részvétel iránt.

Elitet képeznek

Ramzan Kadirov 2015 februárjában jelentette be, hogy Gudermeszben központ jön létre "a világ különleges alakulatai elitjének" kiképzésére, és egy, az idei év során korábban bemutatott csecsenföldi orosz televíziós tudósítás szerint orosz kommandósokat már képeznek ki a helyszínen. A tervek szerint minden haderőnem és a titkosszolgálatok számára is készítenek fel ott sokoldalúan kiképzett harcosokat.

Az Interfax szerint a 400 hektárosra tervezett nemzetközi központ kiépítését 2018-ban fejezik be. Az intézménynek saját leszállópályája, ejtőernyős-kiképző részlege, 14 lőtere, több medencéje és egy, az utcai harc elsajátítására alkalmas "kisvárosa" is lesz.

A kommandósok egyebek mellett elsajátíthatják majd a repülőből, vonatból vagy éppen iskolából való túszmentés módozatait. Kadirov elmondta, hogy a kezdeti szakaszban mintegy kétszáz kiképzőnek, "a világ legjobb szakértőinek" munkájára számít.

Hasznosítanák a tapasztalatokat

A nemzetközi elit kiképzőközpont létrehozását Kadirov azzal indokolta, hogy világszerte nagy az érdeklődés Csecsenföld és egész Oroszország terrorelhárítás terén szerzett tapasztalatai iránt. Emlékeztetett, hogy a két csecsen háború idején 51 országból több ezer "kiválóan felkészített terrorista" érkezett a köztársaság területére, hogy ott hídfőállást építsen ki Oroszország belseje felé.

- mondta.

Az interjúban Kadirov a jelenlegi csecsenföldi helyzetet "rendkívül stabilnak" nevezte, és kijelentette, hogy a "banditáknak" a köztársaságban nincs társadalmi bázisuk. Mint mondta, a helyi hatóságok a társadalmi szervezetekkel összefogva nagy hangsúlyt fektetnek a megelőző munkára, a terrorista és szélsőséges ideológia leküzdésére.