Egy hónapra a pszichiátriára zártak egy vezetőt a Krímben

Vágólapra másolva!
Kiengedték közel egy hónapnyi kötelező pszichiátriai kivizsgálás után Ilmi Umerov tatár vezetőt a Krímben - közölte szerdán Umerov ügyvédje. A tatár vezetőt a pszichiátriai intézménybe az Ukrajnától elcsatolt félsziget orosz hatóságai utalták be.
Vágólapra másolva!

Umerov a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézményének, a medzslisznek az elnökhelyettese. Az orosz hatóságok áprilisban szélsőséges szervezetté nyilvánították és betiltották a tatár képviseleti szervet, amely a krími ügyészség által összeállított bizonyítékok szerint "destruktív" és "ellenségeskedést szító" tevékenységet fejtett ki.

Szovjet módszerek

Nariman Dzselalov, a medzslisz másik elnökhelyettese szerint az orvosok megállapították, hogy a férfinak nincsenek pszichológiai problémái. Jogvédő szervezetek szerint az orosz hatóságok visszatérnek a szovjet időkben használt eljáráshoz, amelynek során a másként gondolkodóknál gyakran elmebetegséget állapítottak meg.

Öt évet is kaphat

Umerov ügyvédje, Mark Fejgin közölte: bár a tatár politikust kiengedték a pszichiátriáról Szimferopolban, az ellene korábban indított eljárás még tart. A tatár politikus ellen azzal a gyanúval indítottak bűnvádi eljárást, hogy tevékenységével és kijelentéseivel aláássa Oroszország területi egységét. Ha bűnösnek találják, akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Hatalomváltás

Kijev és jogvédő szervezetek szerint a Krím Oroszországhoz csatolása óta nemzeti hovatartozásuk miatt rendszeres nyomást gyakorolnak az ukrán és a krími lakosokra. A tatárok nagy része határozottan elutasítja a hatalomváltást a félszigeten, Kijevbe menekült képviselőik egy része a Krím visszaszerzését sürgeti, többük kulcsszerepet játszott az Ukrajna és a Krím közötti áramvezeték elvágásában 2015-ben.