Kijevbe megy a francia és a német külügyminiszter

diplomacy Horizontal
(FILES) This file photo taken on June 01, 2016 shows German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier addressing a press conference on June 1, 2016 in Berlin. In an interview, that is to appear on June 19, 2016 in the Bild daily, Steinmeier criticizes the NATO policy towards Russia. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Szeptember 14-én mind a francia, mind a német külügyminiszter Kijevbe utazik. A két ország megpróbál új lendületet adni a minszki egyezmény betartásának. A német külügyminiszter azt mondta, Moszkvát majd csak akkor vonják be a tárgyalásokba, ha már többet tudnak a helyzetről, ha már lesz elég anyag.
Vágólapra másolva!

Németország és Franciaország megpróbál új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, ezért a két ország külügyminisztere rövidesen Kijevbe látogat - jelentette be Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szeptember 8-án, csütörtökön Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel szeptember 14-én utaznak az ukrán fővárosba.

Moszkvával egyelőre nincs miről tárgyalni

Arról, hogy mikor folytatják Oroszország bevonásával az egyeztetést, Frank-Walter Steinmeier azt mondta, hogy az úgynevezett normadiai formátumban - azaz Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével - kezdett tárgyalásokat

csak akkor érdemes folytatni, ha van "megfelelő mennyiségű anyag", vagyis ha lesz miről tárgyalni.

A béke csak milliméterenként közelít

A német diplomácia vezetője kiemelte: ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de

a minszki megállapodások végrehajtásával "nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek".

Nem sikerült jelentősebben előremozdítani a frontvonal körüli ütközőzónában telepített nehézfegyverek kivonásának ügyét, és az egyezmény egészére jellemző, hogy az előrehaladás "milliméterekben" mérhető - mondta Frank-Walter Steinmeier.

Másfél éve harcolnak

Kelet-Ukrajnában 2014 tavasza óta harcolnak Moszkva-barát szakadárok az ukrán kormányerők ellen. Kijev és a Nyugat azt veti Moszkva szemére, hogy a lázadókat katonailag támogatja, ezt Oroszország tagadja. A fehérorosz fővárosban megkötött fegyverszüneti megállapodás a fegyvernyugvás és a nehézfegyverek kivonása mellett regionális választások megtartásáról is rendelkezik, ám ennek megvalósulása is várat még magára.

A normandiai négyek állam-, illetve kormányfői szinten legutóbb tavaly novemberben, Párizsban találkoztak. Francois Hollande francia államfő hétfőn jelezte, hogy heteken belül újabb csúcstalálkozót tarthatnak.