Folytatják a menekülttábor felszámolását Calais-ban

migrations réfugiés TOPSHOTS Horizontal Migrants and refugees try to block a truck on one of the access road for the Eurotunnel on December 3, 2015 in Coquelles.
France's prisons watchdog condemned the government on December 2 for locking up migrants in a
Migránsok rohamoznak meg egy kamiont Calaisnál
Vágólapra másolva!
A dzsungelbe június óta ismét nagyobb számban érkeztek a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok. Segélyszervezetek szerint jelenleg 9100-an zsúfolódtak össze a táborban. 
Vágólapra másolva!

A francia kormány folytatja a calais-i migránstábor fokozatos felszámolását – mondta a francia belügyminiszter a Nord Littoral című lapnak adott interjúban. Bernard Cazeneuve megerősítette, hogy lépésről lépésre szeretné folytatni a tábor megszüntetését. A dzsungel 2015 tavaszán spontán módon alakult ki az észak-franciaországi város északi határában. Egy ideig megtűrték a hatóságok, márciusban azonban megkezdték a dzsungel felszámolását.

Az állam szeretné rábírni a táborlakókat, hogy önként hagyják el a határvárost az év végéig. Ennek érdekében mintegy nyolcezer helyet kínál fel az ország különböző befogadóközpontjaiban.

Eddig hatezer olyan embert helyeztek el 161 központban, akik hajlandóak voltak beadni menekültkérelmüket Franciaországban,

és lemondtak arról, hogy átjussanak a La Manche csatorna brit oldalára. Jövőre ötezer újabb helyet hoz létre a francia állam a menedékkérőknek.

Migránsok rohamoznak meg egy kamiont Calais-nál Forrás: AFP/Philippe Huguen

A miniszter szerint lépésről lépésre kell haladni, befogadóhelyek létrehozásával országszerte, annak érdekében, hogy Calais-ben enyhüljön a helyzet. Bernard Cazeneuve emlékeztetett arra, hogy

az államtanács nem engedélyezte a tábor körül spontán megjelent éttermek, üzletek, iskolák és imahelyek felszámolását, ami megnehezíti a teljes bádogváros kiürítését.

A miniszter ezért ismét a legfőbb közigazgatási bírósági szervhez fordult állásfoglalásért.

A calais-i dzsungel – a segélyszervezetek szerint több mint kilencezer ember zsúfolódott össze a sátorvárosban Forrás: AFP/Denis Charlet

A francia belügyi tárca számításai szerint jelenleg 6900-an élnek a táborban, a segélyszervezetek szerint viszont a megmaradt északi területen már legalább 9100-an vannak. Ott elsősorban Irakból, Afganisztánból és újabban Szudánból is érkező emberek várakoznak arra, hogy illegálisan átjuthassanak Nagy-Britanniába.

Két év alatt megduplázták a rendőri erők számát, 1900 rendőr és csendőr van Calais-ban.

Pénteken további 54 határőrt és 140 rohamrendőrt vezényeltek elsősorban a kikötőhöz vezető útra és az A16-os autópályára. A hónap végén Francois Hollande államfő is ellátogat Calais-ba.