Bíróság elé állítják az IMF vezetőjét

IMF, World Bank, Világbank, Christine Lagarde
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures during a panel discussion on Climate Change at the National Theater on October 7, 2015 in Lima, Peru on October 7, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
A francia fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy bíróság elé állítják Christine Lagarde-ot, az IMF vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Lagarde ellen az a vád, hogy „hanyagságot” követett el még francia pénzügyminiszterként a Tapie-ügyben – emlékeztetett a BBC.

Lagarde most sem hagyja majd annyiban a dolgot Forrás: AFP/Stephen Jaffe

Az IMF vezérigazgatója ellen 2014-ben indult hivatalos vizsgálat. Decemberben fellebbezte meg egy alsóbb szintű bíróság döntését, és a várakozások szerint a mostani ítélet ellen is felülvizsgálati kérelemmel fordul majd egy olyan különleges testülethez, amely a miniszterek ügyeiben ítélkezik.

Régre nyúlik vissza az ügy

Lagarde pénzügyminiszter volt Nicolas Sarkozy kormányában 2008-ban, amikorra az ügy visszanyúlik.

Bernard Tapie marseille-i üzletember és több más személy ellen csalás és hűtlen kezelés vádjával indított eljárást az ügyészség az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli szövevényes ügyben.

A francia állam 2008-ban összesen 403 millió euró kártérítést fizetett Tapie-nak. A gyanú szerint Christine Lagarde Nicolas Sarkozy nyomására fordult a választott bírósághoz annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le a 15 éve tartó pereskedést, és Tapie gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez.