Theresa May egy lépéssel közelebb a miniszterelnökséghez

Vágólapra másolva!
Theresa May belügyminiszter nyerte jelentős előnnyel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának kedden tartott első fordulóját.
Vágólapra másolva!

Mayre a kedd este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 165 tagja szavazott. A második helyre Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár került, de ő csak 66 voksot szerzett.
Michael Gove igazságügyi miniszterre 48-an, Stephen Crabb munkaügyi miniszterre 34-en, Liam Fox volt védelmi miniszterre 16-an voksoltak. A szabályok értelmében Fox - mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt - kiesett a további versengésből.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből. Cameron a bennmaradásért kampányolt, ám a referendumon a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

Ha a vezetőválasztási folyamat első szavazási fordulója után versenyben maradt pályázók közül senki nem lép vissza, akkor csütörtökön, majd jövő kedden a frakció újabb szavazást tart, és az így kétfősre szűkülő mezőnyből a Konzervatív Párt 125 ezer szavazásra jogosult tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben az új brit miniszterelnök is lesz. A jelenlegi menetrend szerint

szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja.

Ha Theresa May az alsóházi szavazássorozat végéig versenyben marad, és a párttagok is őt választják a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után.