Görögország új menekültügyi törvényt fogadott el

Macedónia, Görögország, migráns
Idomeni, 2016. március 8. Tűznél melegedő migránsok a Görögországot és Macedóniát elválasztó határkerítés görög oldalán, Idomeninél 2016. március 8-án. A macedón hatóságok szigorították a migránsok belépésének feltételeit, hogy lassítsák a menekültáradatot. A határ görög oldalán már több mint 14 ezer migráns torlódott fel. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)
Vágólapra másolva!
A görög parlament új törvényt fogadott el a menedékkérési eljárásról és a bevándorlók visszaküldéséről az úgynevezett biztonságos országokba. Hogy Törökország biztonságos országnak minősíthető-e, abban nem értettek egyet. 
Vágólapra másolva!

A törvényt nemcsak a kormánykoalíció, hanem ellenzéki pártok is jóváhagyták, és egyebek közt átülteti a görög jogrendszerbe az Európai Unió és Törökország megállapodását a migránsok visszaküldéséről. A megállapodás március 20-án lépett hatályba. A visszatelepítés elvben április 4-én kezdődik.

Tűznél melegedő menekültek a Görögországot és Macedóniát elválasztó határkerítés görög oldalán, Idomeninél március 8-án Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A törvény elfogadásához Aléxisz Cíprasz miniszterelnöknek le kellett törnie az ellenállást a saját pártján belül is, mert

több képviselő kétségét fejezte ki afelől, hogy Törökországot biztonságos helynek lehet-e tekinteni.

A jogszabály nem nevezi meg kifejezetten Törökországot biztonságos államként, hanem egy külön listára utal az ilyen országokról, de ez a felsorolás még nem készült el.

A körülményekhez képest...

Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter a parlamenti vitában azzal érvelt, hogy "a körülményekhez képest" ez a legjobb megállapodás, de elismerte, "nem lehet tudni", hogy Törökország teljesíteni fogja-e. Hangsúlyozta, hogy a megállapodással csapást mérnek az embercsempészekre, bár nem akkorát, hogy beszüntessék a tevékenységüket.

A törvény maximálisan 15 napban határozza meg azt az időszakot, amely alatt a menedékkérelmeket el kell bírálni, beleértve a fellebbezéseket is. Három napot szán az elsőfokú határozat meghozatalára, egyet a kézbesítésre és a többi időt az esetleges fellebbezésre. Muzalasz azt ígérte, hogy a hatóságok teljes mértékben tiszteletben fogják tartani a migránsok emberi jogait.