Félévszázados háború ért véget Kolumbiában

nk20160226
A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egy tagja cipel a táboruk építéséhez szükséges gerendát. Több anya is harcol a lázadó csoport soraiban, akik erre az időre rokonaikra bízzák gyerekeiket
Vágólapra másolva!
A kolumbiai kormány békeszerződést írt alá a Farc lázadócsoporttal, ezzel valószínűleg véget ért az 1964 óta tartó háború. A megállapodásról október 2-án tartanak népszavazást Kolumbiában.
Vágólapra másolva!

Békeszerződést írt alá a kolumbiai kormány a Farc lázadócsoporttal, tudósít a BBC. A megállapodás öt évtizednyi fegyveres konfliktusnak vet véget. A szerződés aláírását a kubai fővárosban, Havannában jelentették be, ahol a béketárgyalások elkezdődtek 2012 novemberében.

Vége a fegyvere ellenállásnak

A felek a szerződés szerint megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel a társadalmi kirekesztés ellen, stabil és tartós békét teremtenek az országban, illetve igazságot szolgáltatnak a konfliktus áldozatainak.

A Farc lázadói

beleegyeztek, hogy felhagynak a fegyveres ellenállással, hogy a törvényes politika keretein belül vehessenek részt az ország irányításában.

A nép szavazni fog róla

A konfliktusban 220 ezer ember halt meg, és milliók kényszerültek elhagyni az otthonaikat. A felek már júniusban megállapodtak a fegyverszünetről, ez volt az első lépés a békekötés felé.

A békemegállapodást a kolumbiai embereknek is jóvá kell hagyniuk,

az erről szóló népszavazást október 2-án fogják megtartani,

jelentette be Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.