Egy szakértő szerint az RMDSZ-nek a jobboldallal jobbak az esélyei

Vágólapra másolva!
Barabás T. János szerint az RMDSZ a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) oldalán kerülhet nagyobb valószínűséggel kormányra, feltéve, hogy a baloldali pártszövetség a várakozások ellenére nem szerzi meg a többséget a romániai választásokon. De az sem kizárt, hogy az RMDSZ bekerüljön egy baloldali kormányba.
Vágólapra másolva!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) oldalán kerülhet nagyobb valószínűséggel kormányra a vasárnapi romániai választások után, abban az estben, ha a baloldali szövetségesek a papírforma ellenére nem szerzik meg a többséget - mondta Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A baloldal győzelme valószínű

A szakértő kifejtette, a közvélemény-kutatások szerint a román Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok több mint 40 százalékára számíthat, a legnagyobb jobboldali erő, a PNL ezzel szemben mintegy 20 százalékos támogatottságon áll,

ami azt valószínűsíti, hogy a baloldal a szabadelvű ALDE-val szövetségben alakíthat kormányt.

Van esély rá, hogy az RMDSZ benne legyen egy baloldali kormányban

Barabás T. János szerint utóbbi párt vezetői

elképzelhetőnek nevezték ugyan, hogy parlamentbe kerülése esetén az RMDSZ-t is meghívják a kabinetbe,

de szerinte a magyar pártnak egy jobboldallal koalíciót kötve van nagyobb esélye részt venni az új kormányban, ha a PNL elég szavazatot gyűjt ehhez.

Óvatos program

A kutató hangsúlyozta, az RMDSZ óvatos, realista választási programot hirdetett, kormányra kerülése pedig fontos lenne a magyar kisebbség érdekeinek érvényesítése szempontjából.