Lelőttek három embert Finnországban

Finnország, lövöldözés
Imatra, 2016. december 4. Rendőrök helyszínelnek a finnországi Imatra város egyik étterme előtt, ahol agyonlőttek három nőt 2016. december 3-án éjfél körül. A bűnüggyel kapcsolatban őrizetbe vettek egy 23 éves helyi férfit. (MTI/EPA/Lauri Heino)
Vágólapra másolva!
Agyonlőttek három embert a finnországi Imatra városának egyik étterme előtt. Mindhárom áldozat nő volt. A bűnüggyel kapcsolatban őrizetbe vettek egy 23 éves helyi férfit, aki állt már bíróság előtt, de egyetlen erőszakos csoportosuláshoz sem tartozik, emiatt egyelőre kizárták a politikai indítékot.
Vágólapra másolva!

Az eset szombat éjfél körül történt az ország délkeleti részén lévő város szórakoztatónegyedében. A gyanúsítottat a helyszínen tartózkodók azonosították, és az illető nem állt ellen az őrizetbe vételnek. A tettes indítékáról egyelőre nem lehet tudni semmit.

A rendőrség szerint az elkövető valószínűleg találomra választotta ki áldozatait.

Három nő életét oltotta ki, egyikük az 53 éves Tiina Wilén-Jappinen, a városi tanács elnöke, a másik kettő helyi újságíró volt. Nevüket nem közölték, annyit tudni róluk, hogy egyikük 1964-ben, a másik pedig 1980-ban született, és az Uutisvuoksinevű újságnál dolgoztak. Együtt vacsoráztak egy belvárosi étteremben, ahonnan éppen kiléptek, amikor a támadás érte őket.

A gyilkos több lövéssel, puskával lőtt az áldozatok fejére, felsőtestére.

Rendőrök helyszínelnek az étterem előtt, ahol agyonlőttek három nőt Forrás: MTI/EPA/Lauri Heino

Az elfogott férfiről rendőrségi források úgy tudják, hogy

egyetlen erőszakos csoportosuláshoz sem tartozik, emiatt egyelőre kizárták a politikai indítékot.

Az kiderült azonban, hogy állt bíróság előtt "tulajdon ellen elkövetett kisebb bűncselekmények, illetve erőszakos cselekmények miatt".

Mécses ég az étterem előtt, ahol a mészárlás történt Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Hannu Rissanen

Egészségügyi illetékesek arról számoltak be, hogy a város központjában, ahol az étterem van, válságközpontot alakítottak ki.

Imatra egy 28 ezer lakosú kisváros az orosz határ közelében, Helsinkitől 230 kilométerrel keletre.
Az 5,4 millió lakosú Finnországban 650 ezer embernek van hivatalos fegyvertartási engedélye, a lőfegyveres emberölés azonban ritka. Néhány évvel ezelőtt megszigorították a fegyvertartási szabályokat két iskolai ámokfutás miatt.