Orbán Viktor szerint kezdik elfogadni a magyar álláspontot az EU-ban

LÖFVEN, Stefan; Orbán Viktor; PLENKOVIC, Andrej
Brüsszel, 2016. december 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Stefan Löfven svéd kormányfő (b2) beszélget az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt 2016. december 15-én. Mellettük Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (j2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban kezd többségivé válni az az álláspont, hogy az unión kívül kellene menekülttáborokat létrehozni, mondta Orbán Viktor miniszterelnök az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. A miniszterelnök szerint a külső határok védelme korábban tabutéma volt, mára elismert közös feladat lett. Orbán Viktor azt mondta, a kvótaügyben Magyarország nem enged.
Vágólapra másolva!

Lassan többségivé válik az az álláspont az Európai Unióban, amelynek értelmében az EU területén kívül kellene menekülttáborokat létrehozni - jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben csütörtökön, az uniós állam- és kormányfők találkozója előtt.

Már nem tiltott álláspont a határvédelem

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, még nincs szó többségi álláspontról, de úgy érzi, hogy az események ebbe az irányba haladnak. Mint mondta, a migránsügy egészében megfigyelhető, hogy

Hozzátette, úgy véli, lehet olyan előrelépés a tengerből kimentett migránsok visszaszállítását célzó magyar javaslatnak az ügyében, amely "a józan ész irányába mutat".

Orbán Viktor szerint míg korábban "csak a menekültek beengedésének humanitárius körülményeiről volt hajlandó a miniszterelnökök gyülekezete beszélni", és az uniós külső határok védelme "betiltott álláspont" volt, utóbbi mára megváltozott és elismert közös feladattá vált.

Orbán Viktor szerint a külső határok védelme tabutémából elfogadott közös álláspont lett Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyarok nem akarják, amit Merkel

A menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról szólva a miniszterelnök leszögezte, ebben nem fognak engedni, mivel amit Angela Merkel német kancellár akar, azt a magyarok nem akarják.
Kiemelte, nem szimpatikus az a felfogás, hogy

azok, akik tömegesen beengedték Európába "a túlnyomó többségükben gazdasági migránsokat", szét akarják osztani őket a többiek között,

hogy "jusson a bajból mindenkinek". Azonban - mint mondta - nem pusztán szimpátiáról van szó, ugyanis az októberi népszavazáson volt 3,3 millió ember, aki azt mondta, "szó sem lehet arról, hogy bárki más dönthessen a Magyarországon élők személyéről, mint maga Magyarország".

A kormány nem enged a rezsicsökkentésből

Orbán Viktor elmondta, van még egy ügy, amely "most csúszik fel a napirendre": "meg akarják tiltani a rezsicsökkentést", olyan szabályt akar megalkotni az Európai Unió, amely "megtiltaná az országoknak, hogy államilag határozzák meg az energia árát bármilyen körben is". "Ez alapvetően érinti a magyar embereket, a szegényeket jobban mint a jobb módúakat, tehát becsületbeli ügy, hogy ki kell tartanunk, ebben nem fogunk engedni" - fogalmazott.

Ukrajnának jár a vízummentesség

Sajtótájékoztatóján a kormányfő emellett az ukrajnai vízummentesség ügyére is kitért, azt hangoztatva, hogy "erkölcsileg tarthatatlan az a politika", hogy bár az ukránok minden feltételt teljesítettek, mégsem adjuk meg nekik a vízummentességet.