Vétóra készül az uniós csúcson Orbán Viktor

2016. 07. 22., Erdély, Kerekasztal beszélgetés, Szabadegyetem, Tusnádfürdő, Tusványos Tuzson Bence Bakondi György
Vágólapra másolva!
A kötelező betelepítési kvótáról tartott népszavazás után nincs más út – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár a Magyar Időknek adott interjúban ugyanakkor kitért arra, hogy az európai bürokrácia a bizottság vezetésével képes megkerülni a miniszterelnököket és a parlamenteket, és például az Európai Parlamenten keresztül kikényszerítheti a migránsok kötelező betelepítését.

Tuzson Bence: A népszavazás után nincs más utunk, ha vétózni lehet, akkor vétózunk Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ha a migrációs kérdést úgy fogalmazzák meg, mint egy belbiztonsági kérdést, akkor beviszi a bizottság a belügyminiszterek tanácsába, ahol már 50 százalékkal meg lehet hozni a döntést - mondta az államtitkár. Tuzson Bence szerint Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját, mert nemcsak Magyarországon, de másutt is egyre egyértelműbb, hogy az emberek akarata ellenére politizál az európai és a nyugati elit. Az államtitkár az interjúban arról is beszélt,

néhány héten belül javaslat várható a letelepedési kötvényről.

Tuzson Bence kreálmánynak mondta a kormány tagjait ért korrupcióvádakat, és ezekre utalva úgy fogalmazott: ha egy országban politikai és gazdasági sikerek vannak, akkor az ellenzék megpróbálja hitelteleníteni azokat, akiknek nagy szerepük van abban, hogy az ország erősödik. Azokra az ügyekre utalva, melyekben nyomozás folyik, azt mondta, ha valakiről kiderül, hogy korrupt, annak nincs helye a kormánypártok oldalán. Minden olyan esetben, amikor a bűncselekmény gyanúja felvetődik, akkor a hatóságoknak el kell járniuk.

Elsősorban a migrációs válság, a védelempolitika és a gazdaság kérdéseit vitatják meg csütörtöki csúcstalálkozójukon az unió állam- és kormányfői Brüsszelben.

A szokásos kétnapos csúcstalálkozó helyett ezúttal csak ma ülnek majd össze az uniós vezetők.

A huszonnyolc tagállami vezető egyeztet majd a szíriai polgárháborúról és az abban való orosz részvételről, illetve az Ukrajnával kötött társulási megállapodásról szóló határozattervezetről.
A munkavacsorán már csak az Egyesült Királyság európai uniós kilépése után bennmaradó huszonhét tagállam vezetői vesznek majd részt, hogy a Brexit következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek.