A megszorítások ellen tüntettek Brazíliában

Protest against the Constitutional Amendment (PEC) no. 241/2016, which imposes a ceiling on public spending, in Soa Paulo, Brazil, on October 17, 2016. Photo: TIAGO QUEIROZ/ESTADAO CONTEUDO
A szolgáltatások minősége miatt aggódnak
Vágólapra másolva!
Több ezer brazil vonult utcára helyi idő szerint hétfőn a Michel Temer elnök által tervezett megszorítások ellen tiltakozva Rio de Janeiróban.
Vágólapra másolva!

A GloboNews brazil híroldal beszámolójából kiderült, hogy összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között, akik könnygázt vetettek be a nagyjából ötezer fős tömeg feloszlatására. A zavargásokban egy rendőr megsebesült. "A túlélésünk forog kockán" - vélte Ian dos Santos, egy 20 éves tüntető. "Az állami iskolák és egyetemek kifogynak az eszközökből. Ma diákként harcolunk jogainkért."

A szolgáltatások minősége miatt aggódnak Forrás: AFP/Agęncia Estado/Tiago Queiroz

20 évre befagyasztják a kiadásokat

Temer az alkotmányban rögzítené, hogy az állami kiadások 20 éven keresztül pusztán az infláció mértékével emelkedhetnének. A baloldali ellenzék kemény bírálata ellenére a tervezetet a brazil parlament előző héten első olvasásban elfogadta. A brazil társadalom a költségvetési plafon egészségügyre, oktatásra és társadalomra gyakorolt káros hatása miatt aggódik.

A konzervatív Temer hatalomra kerülése a Munkáspárt (PB) 13 éves uralmának végét jelentette.

12 millió munkanélküli

Temer azután került az elnöki székbe, hogy Dilma Rousseff korábbi államfőt a költségvetés kozmetikázása miatt egy bizalmatlansági eljárás keretében megfosztották tisztségétől. Rousseff és elődje, Luiz Inácio Lula da Silva alatt az átfogó szociális programoknak köszönhetően több millió brazilnak sikerült felküzdenie magát a szegénysorból. Ugyanakkor az utóbbi két évben a brazil gazdaság fejlődése elakadt, a költségvetési hiány túllépte a GDP 10 százalékát, és mintegy 12 millióan elveszítették munkájukat.