Rugalmas szolidaritásról beszélt az osztrák belügyminiszter

Fahne Flagge eu SQUARE FORMAT Austria's Minister of the Interior, Wolfgang Sobotka, speaks at a press conference in Munich, Germany. Before, the two ministers had discussed security politics. Photo: Sven Hoppe/dpa
Wolfgang Sobotka
Vágólapra másolva!
Az uniós belügyminiszterek luxembourgi tanácskozásának alkalmával nyilatkozva nyitottnak mutatkozott csütörtökön Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a kelet-európai tagállamok javaslatának megfontolására, hogy a migrációs válság kezelésében alkalmazzanak "rugalmas szolidaritást".
Vágólapra másolva!

"Ha működő dublini rendszert szeretnénk, akkor figyelembe kell vennünk az egyes tagállamok megfontolásait" - hangoztatta a néppárti osztrák belügyminiszter az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

Wolfgang Sobotka Forrás: AFP/DPA/Sven Hoppe

Nyugati tagországok és az Európai Bizottság a szolidaritás elvére hivatkozva szorgalmazzák az unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását. Ezzel szemben több, főleg keleti tagállam "rugalmas szolidaritást" javasol, amely azt jelenti, hogy ne csak a menedékkérők átvétele számítson szolidaritásnak, hanem az is, ha egy ország pénzzel járul hozzá a válság kezeléséhez, vagy kiveszi a részét az unió külső határainak védelméből.

Védeni kell a kékhatárt

Sobotka a héten alakult uniós határ- és parti őrségre is kitért, és úgy vélte: az 1500 fős közös ügynökség "még mindig kevés", különösen a "kékhatár", Olaszország és Görögország tengeri határának megvédéséhez.

Vissza Líbiába és Algériába

Az osztrák miniszter amellett, hogy a katonai eszközökkel támogatott "szoros védekezés" mellett érvelt, arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tengerből kimentett migránsokat azonnal vissza kell küldeni Líbiába vagy Algériába. Mint mondta: Ausztria azt is támogatja, hogy jöjjön létre egységes, európai menekültügyi rendszer.