Szükségállapotot vezetne be az osztrák külügyminiszter

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Vágólapra másolva!
Csökkentené Ausztria befogadási kvótáját, és azonnal életbe léptetné a szükségállapotot Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki minderről egy osztrák hírportálnak nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A oe24.TV-nek adott interjújában Kurz kijelentette: évente 20 ezernél több menekült befogadása már nagy terhet jelent Ausztria számára. Meglátása szerint

a problémát nem a menekültek elszállásolása, hanem az integrációjuk jelenti.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint a következő négy évben 127 500 menekülteljárás indítható Ausztriában, eszerint idén 37 500, jövőre 35 ezer, 2018-ban 30 ezer és 2019-ben 25 ezer. Tavaly mintegy 90 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, több mint háromszor annyi, mint az előző évben.

Szükségállapot kellene

A szükségállapotot Kurz megelőző intézkedésnek nevezte, amelyet szerinte már hónapokkal ezelőtt be kellett volna vezetni, hogy "már Ausztria határainál megállíthassák a menekültek áradatát". Az osztrák kormány döntése értelmében a menekültügyi szükségállapotról szóló rendelet akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. Ekkor a közrend és a belső biztonság fenntartásának érdekében ellenőrizhetnék a határokat, nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a határon, valamint az embereket visszatoloncolnák az első biztonságos szomszédos országba.

Sebastian Kurz Forrás: AFP/Joe Klamar

Európa túlterhelt

A külügyminiszter meglátása szerint az utóbbi évek menekültpolitikájának következménye Európa túlterheltsége, az embercsempészek virágzó üzlete és az is, hogy menekülő emberek ezrei fulladtak már a Földközi-tengerbe. "Ezért másfajta politikát kell folytatni" – jelentette ki a néppárti miniszter. Hangsúlyozta a menekültek származási országában való támogatás fontosságát:

"Európának be kell fogadni menekülteket, azonban ne az embercsempészek döntsék el, hogy ki érkezhet meg a kontinensre, hanem szervezett áttelepítési programokkal költöztessék át a háborús menekülteket" – jelentette ki Kurz.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Németország és a visegrádi államok egyaránt nagyon fontos partnerei Ausztriának, hiszen nyugat-európai országként Ausztria egyúttal "kapu" a keleti államok felé, szerinte számos kérdésben nagy megértéssel viseltetik Kelet-Európa iránt.

A belügyminiszter is támogatja

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a napokban kiállt amellett, hogy a szükségállapotot mielőbb bevezessék. A néppárti politikus csütörtöki kijelentése szerint, amennyiben továbbra is ennyi menekült érkezik, a szükségrendelet legfeljebb pár napig lesz majd érvényes. Becslése szerint nagyjából 29 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg az év kilenc hónapjában, amely messze elmarad az idei évre meghatározott 37 500-as korláttól. Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető is mielőbb bevezetné a szükségállapotot. A szociáldemokrata politikus meglátása szerint a menedékjogi kérelmek nagy száma veszélyezteti a tartomány szociális és egészségügyi ellátását, továbbá "rendkívüli költségvetési terhekről" beszélt.