Újabb 150 menedékkérő érkezett Görögországba

menekült migráns menekültek migránsok görögország leszbosz
A man carries his child shortly after arriving with other migrants and refugees on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on October 19, 2015. The Greek coastguard on October 18 said five more migrants including a baby and two boys had died trying to cross the Aegean Sea from neighbouring Turkey. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Naponta menedékkérők százai érkeznek Törökországból a görög szigetekre: az elmúlt 24 órában 150-en, az azt megelőző napon 162-en érkeztek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 150 menedékkérő érkezett Törökországból a görög szigetekre – közölte a migrációs válság kezeléséért felelős válságstáb Athénban. Egy nappal korábban hasonló nagyságrendben érkeztek; 162 új érkezőt regisztráltak az Égei-tenger keleti részén.

Naponta százak érkeznek a görög szigetekre Törökországból Forrás: AFP/NurPhoto/Markus Heine

Közben Görögország déli részén a Peloponnészosz-félszigetre 33 menedékkérő érkezett Észak-Afrikából. A görög szigetek túlzsúfolt regisztrációs táboraiban mintegy

15 ezer menedékkérő vesztegel kérelmének elbírálására várva, miközben a táborokban csak nyolcezer férőhely van.

Jelenleg azonban még mindig jóval kevesebb ember érkezik Törökországból a görög szigetekre, mint tavaly ilyenkor; 2015 szeptemberében 147 123 menedékkérő érte el a görög partokat, egy évvel később ugyanebben a hónapban 3080 ember érkezett.

A menedékkérőknek a táborokban kell megvárniuk, míg ügyüket elintézik Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A menedékkérők nem utazhatnak tovább, kérelmük elbírálását a szigeteken lévő táborokban kell kivárniuk. Akinek a beadványát elutasítják, azt visszaküldik Törökországba. Az EU és Törökország között tavasszal létrejött egyezség hatályba lépése óta 643 embert küldtek vissza Törökországba.