A veszélyes emberek kiszűrése jó teszt a rendvédelmi szerveknek egy EP képviselő szerint

Sentilj, 2015. október 29. Ausztriába igyekvő illegális bevándorlók leszállnak egy vonatról a szlovéniai Sentiljben február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
A magyar népszavazási kérdést rasszistának tartják és mindenképpen nyitva hagynák a határokat a menekültek előtt az Európai Parlament Polgárjogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának tagjai. Egy  svéd képviselőnő szerint pedig a veszélyes emberek kiszűrése jó biztonsági teszt a rendvédelmi szerveknek.
Vágólapra másolva!

A bevándorlók végeláthatatlan hullámáért tartozunk felelősséggel, mert ez az emberiség történelme - mondta a pestisracok.hu újságírójának Ana Gomes portugál szocialista képviselő. A lap munkatársa az Európai Parlament Polgárjogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) hétfői, az új menekültszabályozással foglalkozó ülése után kérdezte a képviselőket.

A lap Ana Gomestől azt is kérdezte, hogy miért nem tartja megoldásnak az EU külső határainak védelmét? A képviselőnő erre azt válaszolta, hogy

A képviselőnő azt is elmondta, hogy szerinte nincs más választás, mint hagyni, hogy jöjjenek Európába a bevándorlók, nem ellenőrizhetjük őket kerítésekkel, falakkal, mert az emberek az életüket mentve érkeznek.

Életszínvonalhoz kötnék a juttatásokat

- Amennyire csak lehetséges, hasonló befogadási körülményeket kell teremteni az Unió országaiban, közös standardokra van szükség - válaszolta Sophie in't Veld holland liberális képviselő arra kérdésre, hogy miként oldanák meg, hogy a menekültek abban az országban maradjanak, ahová telepítették őket.

Ausztriába igyekvő bevándorlók a szlovéniai Sentiljben 2015. február 16-án Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Sophie in't Veld ugyanakkor azt is hozzátette, hogy egyelőre ennek nem találták meg a megfelelő formulát, viszont az adott ország életszínvonalához kell kötni a bevándorlók szociális juttatásait, hiszen azt

"Jómódúak vagyunk!"

Cecilia Wikström, svéd liberális képviselő a magyar népszavazás kérdését rasszistának nevezte, és szerinte a kormány óriásplakátjai is hazugságokat terjesztettek. A képviselőnő szerint a határoknak nyitottnak kell maradniuk, az esetleges biztonsági kockázatokkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy

Wikström, aki LIBE bizottságában az új menekültügyi szabályozás főelőadója, azt is elmondta, hogy tavaly Európába érkezett 1-1,5 millió bevándorlónak csak mintegy fele kap menedékjogot, a többiek elhagyják Európát.

- mondta a svéd képviselő, aki ugyanakkor nem értett egyet azzal a tervel, amely a migránsokat elutasító országok számára bevándórlónkénti 250 ezer eurós kivásárlási árat irányozna elő.