Meghalt egy rendőr a venezuelai ellenzék tüntetésén

MADURO MOROS, Nicolás, Venezuela
Caracas, 2016. június 10. Rohamrendőrök állnak sorfalat a Nicolás Maduro venezuelai elnök leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezés kiírását követelő egyetemista tüntetők előtt Caracasban 2016. június 9-én. Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság tombol. (MTI/EPA/Cristian Hernández)
Vágólapra másolva!
Egy rendőrt lelőttek, kettőt pedig megsebesítettek a Nicolás Maduro venezuelai államfő elleni ellenzéki demonstráción. A lövések akkor dördültek el, amikor az egyenruhások megpróbálták feloszlatni a tömeget.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrt lelőttek, kettőt pedig megsebesítettek a venezuelai főváros, Caracas közelében a Nicolás Maduro államfő ellen szervezett egyik tüntetésen - közölte a belügyi és igazságügyi miniszter. Néstor Reverol szerint

a lövések akkor dördültek el, amikor a rendőrök megpróbálták feloszlatni a tömeget.

Az ügyben vizsgálat indult, két embert pedig őrizetbe vettek. Szerdán a parlamentben többséggel rendelkező ellenzéki szövetség, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) felhívására százezrek vonultak Caracas és más venezuelai nagyváros utcáira.

Maduro diktátorként viselkedik?

A demonstrálók Maduro ellen tiltakoztak, aki szerintük diktátorként viselkedik, mivel megakadályozta az elmozdítását célzó népszavazást. Egy jogvédő szervezet szerint a tiltakozó megmozdulásokon több mint 20-an megsebesültek, és országszerte legalább 140 embert vettek őrizetbe.

A kormányt támogató Chávez-hívek is utcára vonultak szerdán Caracasban, ám jóval kisebb számban, mint az ellenzékiek.

Közben a fegyveres erők átveszik az ellenőrzést az összes olyan vállalat felett, amely csatlakozik az ellenzék által péntekre meghirdetett 12 órás sztrájkhoz.

Rohamrendőrök sorfala egy korábbi, Maduro elleni tüntetésen Caracasban Forrás: MTI/EPA-DPA/Cristian Hernández

A venezuelai válsághelyzet és a társadalom "megosztottsága" miatt aggodalmának adott hangot 12 latin-amerikai ország kormánya, és arra kérte a caracasi vezetést és az ellenzéket, hogy folytasson egymással "építő jellegű párbeszédet" az alkotmányos garanciák biztosítása érdekében.