Európát is elérte a Zika-vírus

TOPSHOTS Horizontal
(FILE) A specialist fumigates the Nueva Esperanza graveyard in the outskirts of Lima on January 15, 2016. Three cases of Zika virus were recorded in the US state of Florida on January 20, 2016 in people who had recently travelled in Latin America, health authorities said. Two cases were found in people who visited Colombia in December and a third involving a person who travelled to Venezuela last month, Florida Health Department spokeswoman Mara Gambineri said. The virus has quickly spread across South America and the Caribbean in recent weeks. The Zika virus, which is transmitted by the Aedes genus of mosquitoes, cannot spread between humans. AFP PHOTO/ERNESTO BENAVIDES / AFP / ERNESTO BENAVIDES
Vágólapra másolva!
Három britnél mutatták ki a Zika-vírust, akik korábban Kolumbiában, Suriname-ban, illetve Guayanában jártak. A kórokozó elsősorban terhes nőkre veszélyes.
Vágólapra másolva!

A Zika-vírus nagy valószínűséggel súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget (mikrokefália) okoz a magzatnak, másokra azonban nem veszélyes; csupán enyhe, influenzához hasonló tüneteket okoz, és négy-hét nap alatt elmúlik.

Fertőtlenítik a temetőt Limában Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de néhány beteg szexuális úton fertőződött meg, és az anya is átadhatja a magzatnak.

A vírus és a rendellenesség kapcsolata ugyan még nem bizonyított, de az tény, hogy öt csecsemő szervezetében ki tudták mutatni a 49-ből azok közül, akik a kisfejűség miatt haltak meg eddig Brazíliában.

Ezt a vírus is szúnyog terjeszti Forrás: Wikimedia Commons

Négyezer eset

A járvány októberben tört ki Brazíliában, és azóta majdnem négyezer mikrokefáliás esetet jelentettek.

A régió több országában – Kolumbiában, Ecuadorban, Salvadorban és Jamaicában – figyelmeztették a nőket, hogy lehetőleg ne most essenek teherbe – emlékeztetett a brit Independent.

A kolumbiai egészségügyi miniszter azt kérte, hat-nyolc hónapig várjanak a gyermekvállalással, Salvadorban azonban biztonságosabbnak tartják a 2018-as határidőt.

Csak a terhes nőkre veszélyes Forrás: --

A baj az, hogy nem tervezik

A felvetést naivnak minősítik a nőjogi szervezetek. A teherbeesés ugyanis errefelé nem a nők választásán múlik, az egész régióban gyakori a nemi erőszak.

Kolumbiában például a terhességek több mint 50 százaléka nem tervezett.

A vírust eddig 22 országban mutatták ki. Az Egyesült Államok azt javasolta a terhes nőknek, hogy ne utazzanak ezekbe az országokba.

Terhes asszony a hondurasi Tegucigalpa kórházában Forrás: AFP/Orlando Sierra