A föld alá is épít falat Izrael a Gázai övezet határán

Horizontal
Cranes and other machineries are seen at the Israeli side of the border with Gaza Strip, on September 8, 2016. Israel has begun building an underground wall around Gaza to stop Hamas attack tunnels, Israeli media and a local council official said. / AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg hozzálátott, hogy olyan betonakadályt építsen fel a Gázai övezet határán, amely a tervek szerint védelmet nyújt majd az iszlamista Hamász mozgalom fegyvereseinek föld alatti alagutakból induló támadásai ellen is - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet.
Vágólapra másolva!

A hadsereg az Akadály nevet adta a tervnek, amelynek célja, hogy a határnál feltartóztassa az övezetet uraló Hamász izraeli területek felé tartó harcosait. A határ teljes hosszában kiépítendő

betonkerítés a tervek szerint több tíz méter mélyre nyúlik majd a föld alá,

hogy védelmet nyújtson a támadóalagutak ellen. Konkrét részleteket azonban nem árultak el.

A Gázai övezet határán már dolgoznak a daruk és markolók Forrás: AFP/Menahem Kahana

A Hamász elleni legutóbbi, 2014 nyarán lezajlott Erős Szikla hadművelet idején több helyen is a föld mélyébe ásott alagutakon hatoltak be izraeli területre a palesztin fegyveresek, ami azóta is súlyos aggodalmat kelt a határ menti izraeli településeken.

Elsőként éppen ezeknek a településeknek a térségében kezdik meg az építkezést, de az akadályrendszer teljes elkészítése évekig is eltarthat.

Az izraeli hadsereg történetének legnagyobb építkezése

A kormány képviselői megígérték, hogy előteremtik a teljes építkezéshez szükséges kétmilliárd sékelt (mintegy 150 milliárd forint).

A munkálatok megkezdéséhez már rendelkezésre áll hatszázmillió sékel (45 milliárd forint), és noha a 2017-18-as kétéves költségvetésben nem szerepel külön erre a célra előirányzott összeg, a pénzügyminisztérium illetékesei megnyugtatták a környéken élőket, hogy lesz fedezet a hatalmas betonkerítés befejezésére.

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök az izraeli hadsereg története legnagyobb építkezésének nevezte az új gázai határkerítés létrehozását. A hadsereg egyik magas rangú tisztje a Gázai övezetben a Hamász által folytatott alagútfúrásokra utalva azt mondta, hogy a Hamásznál "meg fogják érteni, hogy saját halálos csapdájukat ássák".