Elhagyhatta Törökországot az Erdogant sértegető holland újságírónő

Vágólapra másolva!
Elhagyhatta Törökországot az a holland újságírónő, akit április végén vettek őrizetbe Erdogan elnök megsértése miatt. A török hatóságok azonban fenntartják a vádakat, így Ebru Umar ügye a bíróságon folytatódhat.
Vágólapra másolva!

Elhagyhatta Törökországot és visszatérhet hazájába az a holland újságírónő, akit a Recep Tayyip Erdogan török elnököt sértő Twitter-üzenetei miatt őrizetbe vettek a hatóságok, majd megtiltották neki az ország elhagyását – jelentette be kedden késő este a holland külügyminisztérium.

Ebru Umart április 23-án vette őrizetbe a török rendőrség az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi üdülővárosban található lakásán, mert a hatóságok szerint

Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

A holland újságírónő többek között megalomán diktátornak nevezte a török elnököt.

Umart később ugyan elengedték, de megtiltották neki, hogy elhagyja Törökországot.

Fenntartják a vádakat

Bert Koenders holland külügyminiszter örömhírnek nevezte, hogy Umar elutazhatott, és a török hatóságok feloldották a vele szemben alkalmazott kiutazási tilalmat. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a török hatóságok a vádakat egyelőre fenntartják, illetve tovább akarják vinni a bíróságig.

A holland diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy figyelemmel követik az ügy további alakulását, országa töretlenül védelmezi a sajtó- és a véleményszabadságot.

Kétezer bírósági eljárás indult

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló indíttatású őrizetbe vételek.

Az eltelt több mint másfél évben mintegy

2000 ilyen bírósági eljárás indult

Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.