Már több tízezren tüntettek a macedón fővárosban

IVANOV, Gjorge
Szkopje, 2016. április 22. Kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök a Gjorge Ivanov államfő lemondását követelő tüntetésen, a macedón kormány épülete előtt Szkopjéban 2016. április 21-én. (MTI/AP/Boris Grdanoski)
Vágólapra másolva!
Több tízezer ellenzéki és kormánypárti tüntetett csütörtök este Szkopjéban. Az EU sürgette a belpolitikai válság megoldását, és elhalasztották a péntekre tervezett tárgyalást Macedóniával.
Vágólapra másolva!

A tüntetők között ezúttal nem tört ki összetűzés, mert a két tábor között rohamrendőrök álltak, és készenlétben voltak a vízágyúk is.

Az elmúlt kilenc napban több ellenzéki tüntetés is volt már amiatt, hogy Gjorge Ivanov államfő kegyelemben részesített több tucat ellenzéki és kormánypárti személyt, a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjait, vádlottjait és elítéltjeit.

A válság olyan súlyos, hogy az államfő lapértesülés szerint már fontolgatja az amnesztia visszavonását.

Macedóniában június 5-én előre hozott parlamenti választást tartanak, amelyet az ellenzék bojkottálni akar.

Kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök a Gjorge Ivanov államfő lemondását követelő tüntetésen Forrás: MTI/AP/Boris Grdanoski

Az EU besokallt

Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő csütörtökön közölte, hogy az Európai Unió szankciókat fontolgat olyan macedón politikusok ellen, akik akadályozzák az immár két éve húzódó macedóniai belpolitikai válság megoldását.

Hozzátette, hogy az Európai Unióval folytatott párbeszéd előfeltétele, hogy Ivanov elnök vonja vissza az amnesztiarendeletet.

A válság miatt elhalasztották az EU és Macedónia között péntekre, Bécsbe tervezett tárgyalást is – számolt be a BBC, amely emlékeztetett, hogy Johannes Hahn bővítési biztos és több európai parlamenti képviselő is próbál közvetíteni a macedón felek között.