Titkos bécsi helyszínen várják a Jobbik fiataljait

Wien Vienna
Hotel Hillinger Bécs
Vágólapra másolva!
Osztrák szélsőjobboldali fiatalok csoportja hívta meg a Jobbik Ifjúsági Tagozatát. A találkozót egy bécsi szállodában tartották volna, de az igazgató lemondta a foglalást.
Vágólapra másolva!

Visszamondta a Burschenschaft Olympia foglalását a bécsi Hotel Hillinger, miután kiderült, hogy szélsőjobboldali találkozónak adna helyet – írja a Der Standard. A szélsőjobboldali diákegyesület szervezője is megerősítette, hogy törölték a foglalásukat, ám szerinte a média nyomására visszakozott a hotel.

Politikából nem kérnek

Ezt azonban a szálloda igazgatója határozottan tagadta. „Minden pihenni vágyó vendéget szívesen látunk, de semmilyen politikai rendezvénynek nem szolgálunk helyszínéül” – mondta Joseph Gerges az Origónak. A szállodaigazgató szerint amint megtudta, kik állnak a foglalás mögött, visszamondta a foglalást.

Magyarország a bécsi szélsőjobb példaképe Forrás: Origo

Az április 21-i eseményen a magyar menekültpolitikát fogják megvitatni, és a szervezők meghívták a Jobbik Ifjúsági Tagozatát is.

A magyar vendég

Szalay Szabolcs, a Jobbik Ifjúsági Tagozat külügyi kabinetjének elnöke a bécsi diákegylet meghívására utazik az osztrák fővárosba, bár azt még nem tudja, pontosan hová. Az új helyszínről majd a szervezők fogják kiértesíteni, mondta az Origónak.

Megkérdeztük a meghívottat, miről fog előadni a bécsi fiataloknak.

Szeretnék beszélni a Jobbik sikeréről, arról, hogy egyedüli magyar pártként kiállunk a magyar fiatalok érdekeiért”

– mondta Szalay Szabolcs. Szerinte az Európai Unióval vagy a közép-európai összefogással kapcsolatos gondolatok szintén érdekesek lehetnek a kinti közönség számára.

Példakép a szélsőjobbnak

A rendezvény címe Forradalom Magyarországon – Példa Ausztriának? (Revolution in Ungarn – Vorbild für Österreich?), ezért megkérdeztük, miben tud Magyarország példát mutatni Ausztriának.

Szalay szerint Magyarország – a politika minden hibája, a csúcsokat döntögető korrupció ellenére is –

sokkal egészségesebb, élhetőbb világnak tűnik számos nyugati fiatal számára.

Sokuknak elege lett a migránsválság idején tanúsított politikai dilettantizmusból, amivel Nyugat-Európa elérte, hogy nagyvárosai ma már minden nap terrormerényletektől rettegnek.

A Jobbik ifjúsági tagozata a bécsi szélsőjobbal barátkozik Fotó: Mudra László - Origo

Bécsi legények a jobbszélről

A vendéglátó Burschenschaft Olympia további előadókról nem adott ki információt. A szervezet első ránézésre radikális fiatalok gyűjtőhelye, akik magukat szélsőjobboldali helyett inkább nemzetinek vagy konzervatívnak nevezik.

A közel 150 éves múltú szervezet neve a férfi (Bursche) német régies megnevezéséből ered. Tagjai között a kisebbik osztrák kormánypárt, az FPÖ aktivistái is előfordulnak. Az áprilisi rendezvény szervezője – aki kérte, hogy ne nevezzük meg –, elismerte, hogy a parlament volt alelnöke, az FPÖ-s Martin Graf és Harald Stefan ugyancsak FPÖ-s parlamenti képviselő a szervezetük tagjai. Azt azonban tagadta, hogy a kormánypárt elnökjelöltje, Norbert Hofer is a tagjuk lenne.

A bécsi fiatalok közül többen is a szélsőjobb felé fordulnak Forrás: Flickr/mstefano80

Politikai képzavar

Megkérdeztük, hogy miért a Jobbik Ifjúsági Tagozatát hívták meg a rendezvényre, és miben tekintik példaképnek Magyarországot.

mondta az osztrák szervező. „Mindeközben nálunk megszaporodtak a nők elleni zaklatások, amikre a migránshullám előtt nem volt példa” – fűzte hozzá a bécsi szervezet tagja, aki politikai továbbképzésként emlegette a találkozót.

A határt azonban nem az ellenzéki Jobbik zárta le, ezért megkérdeztük, miért nem a kormánypártokból hívtak előadót. A szervező szerint nem állnak kapcsolatban velük, mert a Jobbik politikailag közelebb áll hozzájuk.