Megszorongatják az al-Kaida jemeni szárnyát

Vágólapra másolva!
A jemeni kormányerők behatoltak Mukallába, amelyet az al-Kaida helyi szárnya tartott ellenőrzése alatt. Az olajban gazdag kikötőváros elvesztésével a szélsőségesek fő bevételi forrásukat is elestek.
Vágólapra másolva!

Behatoltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Arab-félszigeti szárnyának (AQAP) kezén lévő Mukalla déli kikötővárosba a jemeni katonák és a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetségben részt vevő Egyesült Arab Emírségek fegyveresei - jelentették tisztviselők és mukallai lakosok vasárnap.

Ahmed Szajíd bin Breik, Hadramaut tartomány kormányzója közölte,

Ez az első alkalom, hogy katonák léptek be egy al-Kaida irányítású városba a jemeni konfliktus kirobbanása óta.

Készülnek a bevonulásra

A hadramauti kikötőváros lakosainak beszámolói szerint vasárnap a szaúdi vezetésű koalíció gépei légicsapások sorozatát mérték Mukallára, mintegy 30 iszlamista fegyveres vesztette életét.

A helyiek elmondása szerint a koalíciós erők bevonulásával egy időben az AQAP fegyveresei megkezdték kivonulásukat a városból. Jemeni tisztviselők közlése szerint

helyi törzsi és vallási vezetők vették rá az al-Kaida harcosait arra, hogy békésen hagyják el a várost.

A fegyveresek a szomszédos Sabva tartomány irányába kezdték meg a kivonulást.

Mukallától mintegy 70 kilométerre északra többtucat páncélozott jármű és több száz katona készül a kikötővárosba történő bevonulásra - tették hozzá jemeni tisztviselők.

Elvesztették a bevételi forrásukat

Egy jemeni katonai forrás elmondta, a vasárnapi légi támadásokat az al-Kaida ellen indított szárazföldi hadműveletekkel összhangban hajtották végre. A nemzetközileg elismert jemeni kormány és a vele szövetséges szaúdi katonai koalíció szombaton jelentette be az AQAP elleni offenzívát.

A i kormány ellen harcoló síita húszi felkelőknek küldött segélyszállítmányt őrzi egy fiú Szanaában Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Mukalla az AQAP olajban gazdag, az Arab-tenger partja menti területeinek a központja.

A kikötőváros elvesztésével egyben a bevételeinek fő forrásától esnek el az iszlamisták,

akik megfigyelők szerint a katonai szövetség offenzívájával nem tudnak szembeszállni.

Közel van a béke

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség tavaly márciusban avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán,

és idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből. A Jemenben uralkodó káoszt kihasználva azonban al-Kaida is megvetette lábát a távolra eső déli területeken, és a húszik és a jemeni kormány közötti harcok miatt viszonylag szabadon folytatta tevékenységét.

A jemeni konfliktus szemben álló felei csütörtök óta béketárgyalásokat folytatnak Kuvaitban. Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja korábban közölte,

még akkor is, ha tárgyalások kihívást jelentenek az elkövetkező napokban.