Az izlandiak az új kormányt is lemondatnák

GUNNLAUGSSON, Sigmundur David
Reykjavík, 2016. április 7. Sigurdur Ingi Jóhannsson izlandi mezőgazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozik Reykjavíkban 2016. április 6-án, miután az izlandi kormánykoalíció kormányfői posztra jelölte a panamai offshore-botrányban érintett Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére. Sigmundur David Gunnlaugsson lemondott az őt és feleségét is érintő, 2016. április 4-én kirobbant offshore-botrány miatt. (MTI/EPA/Birgir Thor Hardarson)
Vágólapra másolva!
Az izlandiak ismét sokan gyűltek össze szombaton a parlament reykjaviki épülete előtt, hogy "azonnali választásokat" követeljenek. A nemzetközi offshore-botrányban két minisztere révén is érintett új kormány távozását akarják elérni.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint mintegy 5-6 ezer tüntető gyűlt össze a parlamentet övező Austurvöllur téren. Nem sokkal kevesebben, mint a hétfő esti, az ország történetében példátlan méretű, 8 ezres tiltakozáson.

Az országnak egyébként 320 ezer lakosa van.

Az utca nyomása váltotta ki Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök "ideiglenes félreállását" is. A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott, hogy Gunnlaugsson egy offshore cégben tartotta vagyonát, anélkül, hogy arról számot adott volna 2009 áprilisi képviselővé választásakor.

Érintettek

osztját Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági miniszter vette át csütörtökön, ő azonban igen népszerűtlen politikusnak számít az országban. Az új miniszterelnök ráadásul megerősítette posztján Bjarni Benediktsson eddigi pénzügyminisztert és Olöf Nordal belügyminisztert, holott mindkettőjük neve szerepel a "panamai dokumentumokban".

Sigurdur Ingi Jóhannsson, ideiglenes miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/KJARNINN MEDIA/Birgir Thor Hardarson

Gunnlaugsson vezette, jobbközép Haladó Pártból és a Függetlenségi Pártból álló kormánykoalíció döntése értelmében Jóhannsson az előre hozott választásokig maradna hivatalban, s a választásokat a voksolás menetrendszerű időpontjánál legalább hat hónappal korábbra, őszre tűznék ki.

Visszavennék a hatalmat

"Bjarni, Olöf, távozzatok a parlamentből azonnal, megcsúfoltátok az erkölcsöt" - lehetett olvasni a tüntetők egyik transzparensén.

A tüntetők a már szokásos módon, sípokkal, fémkannákkal dobokkal csaptak zajt.

Egy rock-együttes egy teherautó platójáról eljátszotta a Rage Against the Machine együttes Vegyétek vissza a hatalmat című dalát.

2009 januárjában, amikor a pénzügyi válságban Izland térdre kényszerült, egy hasonló "a serpenyők forradalmának" is nevezett spontán mozgalom kényszerítette lemondásra az akkori jobboldali kormányt.