A mezőgazdasági minisztert nevezték ki kormányfőnek Izlandon

GUNNLAUGSSON, Sigmundur David
Reykjavík, 2016. április 7. Sigurdur Ingi Jóhannsson izlandi mezőgazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozik Reykjavíkban 2016. április 6-án, miután az izlandi kormánykoalíció kormányfői posztra jelölte a panamai offshore-botrányban érintett Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére. Sigmundur David Gunnlaugsson lemondott az őt és feleségét is érintő, 2016. április 4-én kirobbant offshore-botrány miatt. (MTI/EPA/Birgir Thor Hardarson)
Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági minisztert nevezte ki az izlandi kormány a nemzetközi offshore-botrányba keveredett miniszterelnök helyére, hogy elkerüljék az előrehozott választásokat.
Vágólapra másolva!

Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert nevezte ki az izlandi kormánykoalíció a panamai papírok néven elhíresült offshore-botrányban érintett, ideiglenesen félreálló Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére - tudatta egy kormánykoalíciós törvényhozó.

Sigurdur Ingi Jóhannsson váltja Sigmundur David Gunnlaugssont Forrás: MTI/EPA/KJARNINN MEDIA/Birgir Thor Hardarson

Korábbi közlések szerint az izlandi kormány el szeretné kerülni az idő előtti választásokat azzal, hogy a félreálló, de posztjáról végérvényesen le nem mondó Gunnlaugsson helyére egy "helyettesítőt" jelöl ki.

Ugyanakkor Birgitta Jonsdottir, az ellenzéki Kalózpárt vezetője azt mondta, hogy az ellenzéki pártok megegyeztek a kormánykoalícióval arról, hogy

ősszel választásokat tartanak

az északi szigetországban. A Gunnlaugsson vezette Haladó Párt mellett a Függetlenségi Párt alkotja a kormánykoalíciót. A legfrissebb felmérések szerint a Kalózpárt vezeti a népszerűségi listákat.

Nem mond le, félreáll

Az izlandi kormányfő hivatala szerdán közölte, hogy Gunnlaugsson a korábbi hírekkel ellentétben nem mond le, de ideiglenesen félreáll.

Több ezren követelték Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

A miniszterelnök azért került bajba, mert kiderült, hogy ő és felesége az offshore cégekről a napokban kiszivárogtatott panamai dokumentumok szerint

közel 4 millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból

a 2008-as pénzügyi válság idején. A kormányfő azt mondja, hogy nem követett el adócsalást.

Az ügy nyomán nagy tüntetések robbantak ki, több ezren követelték a miniszterelnök lemondását.