Törökország küldi Európába a terroristákat

Abdullah II. of Jordan, király, Jordánia
Jordan's King Abdullah II speaks during a meeting with Federal Minister of Defence Ursula von der Leyen (not pictured) in Amman, Jordan, 12 January 2015. Photo: MAURIZIO GAMBARINI/dpa
Vágólapra másolva!
Törökország „exportálja” Európába az Iszlám Állam terroristáit, ez része Ankara politikájának – állítja II. Abdallah jordániai uralkodó, aki erre az amerikaiakat figyelmeztette.
Vágólapra másolva!

Az iszlám militánsokat „Törökországban gyártják” és „eresztik rá” Európára – figyelmeztette a Kongresszus tagjait az uralkodó még január 11-én, a találkozón elhangzottakat azonban csak a hétvégén szivárogtatta ki a Middle East Eye.

Kierőszakolt menekülthullám

Az uralkodó szerint nem véletlen az európai menekültválság, és az sem, hogy terroristák is eljutottak közöttük a kontinensre. „Ez a török politikai része” – hangsúlyozta II. Abdallah, aki szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök hisz abban, hogy „a radikális iszlám a megoldás a régió számára”.

A király kiakadt Törökországra és az EU-ra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

Abdallah szerint Törökország stratégiai kihívást jelent a világ számára; Ankara nem csupán Szíriában támogatta a vallási szélsőségeseket, és engedte át a területén a külföldi dzsihádistákat, hanem segíti a líbiai és szomáliai iszlamista milíciákat is.

Bár Törökország és Jordánia hivatalosan szövetségesek, a menekültválság kiélezte a feszültséget a két ország között. A jordániai uralkodót felbosszantotta, hogy az Európai Unió pénzt és politikai engedményeket ígért Ankarának, ha lelassítja a menekültáradatot – emlékeztettet a lap.