Orbán Viktor ma megdicsérte Európát

Orbán Viktor
Eltűnt a választék
Vágólapra másolva!
Európa ma jól vizsgázott - állapított meg a brüsszeli török-EU-csúcson született megállapodást ismertetve Orbán Viktor. A legfontosabb fejlemény, hogy Törökország kétszer hárommilliárd euró támogatást kap az EU-tól. Orbán elégedett volt azért is, mert - mint mondta - bebizonyosodott, amit Magyarország már régóta mondott.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia elérte céljait - értékelte az Európai Unió és Törökország közötti megállapodást Orbán Viktor. Brüsszeli tájékoztatóján a miniszterelnök kiemelte, hogy

a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig ellenezte a menekültek kötelező befogadását.

A török megállapodás mellett az EU-csúcson egy másik megállapodást is elfogadtak - jelentette be Orbán Viktor, aki szerint ez azt tartalmazza, hogy Macedóniát politikai és gazdasági értelemben is támogatni kell, ezt pedig Magyarország meg is teszi.

A magyar miniszterelnök megígérte: az ország mindenben segíti Macedóniát Forrás: MTI/AP/Francois Walschaerts

Kétszer hárommilliárd eurót mozgósít 2018-ig Törökország számára az EU, hogy az ország feltartóztathassa a saját határán a menekülteket - ismertette a részleteket a magyar kormányfő a brüsszeli tájékoztatóján, megjegyezve, hogy az ebből Magyarországra eső rész nem terheli meg a magyar költségvetést.

– mondta a kormányfő.

Magyar menekültügyi javaslat

A legnagyobb veszélyt kibekkeltük, a török-EU-s megállapodás megfelel a magyar céloknak - mondta Orbán Viktor. A kormányfő kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a menekülttéma a jövő heti, szerdai kormányülésen is előkerül még. Azt is mondta, már hetekkel ezelőtt az igazságügyi miniszter vezetésével

létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy Magyarország saját uniós menekültügyi reformcsomagot írjon,

ez is téma lesz a jövő heti kormányülésen.

Lebonyolítási mechanizmus

Nemcsak elfogadtunk egy határozatot, majd hazamentünk, hanem a részletes lebonyolítási mechanizmust is elfogadtuk - mondta Orbán Viktor. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes eközben a brüsszeli csúcstalálkozó után elmondta, hogy a visszatelepítés, azaz a menekültek Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd.

Orbán Viktor szerint Magyarország saját reformcsomagot állít össze Brüsszelnek Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Mint arról az Origo is beszámolt, az Európai Unió állam- és kormányfői által kötött megállapodás legfontosabb pontja, hogy vasárnaptól minden tengeren érkezett menekültet visszafordítanak Törökországba.

Menekült Idomeninél Forrás: Origo

Múlt héten még több uniós vezető, köztük Orbán Viktor is nemet mondott a javaslatokra, a péntekre halasztott EU-csúcson viszont sikerült konszenzusra jutni.

Férfias kihívások, helyzetek

Ez a kérdéskör férfias kihívásokat, helyzeteket jelent - magyarázta a kormányfő, aki szerint ez nem is meglepő, hiszen pillanatnyilag "több tízezren rúgják rá egy országra az ajtót". Ma jól vizsgázott Brüsszel - ismerte el Orbán, megjegyezve, hogy

Macedónia nagy segítséget nyújt Európának, mert bár nem tagja a schengeni rendszernek, mégis olyan szigorú határőrizeti rendszert működtet, amilyet nem minden uniós tagállam tud megtenni - mondta.

Nem tart katasztrófától

Orbán Viktor azt is megjegyezte: Európa majdnem mindenre képes, amire képes akar lenni, így meg fogja tudni oldani a helyzetet, és nem kell humanitárius katasztrófától tartani.

Közös sors, közös kihívások

Nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről Törökország és az Európai Unió között - értékelte Ahmet Davutoglu török kormányfő az uniós vezetőkkel folytatott brüsszeli tanácskozást.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök is elégedett volta megállapodással Forrás: AFP/Adem Altan

A török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

Juncker: 4 ezer ember munkája

Négyezer ember dolgozik majd a migrációs megállapodás végrehajtásán,

az Európai Bizottság uniós koordinátort nevez ki az egyezményben foglaltak megvalósításának biztosítására

- közölte Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke a brüsszeli tanácskozást követően.

Jean-Claude Juncker szerint négyezer ember dolgozik majd a megvalósításon Forrás: AFP/Frederick Florin

Kifejtette, a négyezer szakembert az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, az uniós határvédelmi ügynökség, a görög hatóságok, valamint az EU-tagállamok fogják rendelkezésre bocsátani. A megállapodásról Juncker azt mondta, az összhangban van a nemzetközi és az uniós joggal.

Merkel: Európa kiállja a próbát

A menekültválság komoly kihívások elé állította Európát, de az uniós és török vezetők közötti megállapodás képessé teheti az EU-t a krízis kezelésére - mondta Angela Merkel. A német kancellár szerinte Európa ki fogja állni a mostani válság jelentette rendkívüli próbatételt.

Angela Merkel német kancellár szerint Európa kiállja a próbát Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Merkel kifejtette, az egyezmény kemény csapás az embercsempészek üzleti modelljére. "Reméljük, hogy véget ér az irreguláris bevándorlás" - mondta. A kancellár elmondta azt is, hogy az égei-tengeri migrációs útvonal felszámolása még nem jelenti azt, hogy teljesen megoldódott a menekültválság.

Tusk: Teljesen jogszerű

A brüsszeli csúcstalálkozón létrejött migrációs egyezmény teljes mértékben összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülés után. Megjegyezte, hogy az Európába irányuló irreguláris migráció megfékezését célzó megállapodás március 20-án lép hatályba.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel korábban Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tusk szerint kiegyensúlyozott egyezményt sikerült tető alá hozni, amely elfogadható a felek mindegyike, köztük Ciprus számára is. Az Európai Tanács elnöke azért jelezte, hogy

a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának,

hiszen emellett szükség van az EU külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére is.

Gyurcsányék visszavonatnák a kvótaügyi referendumot

Az EU-csúcson született megállapodással a közös európai menekültpolitika megoldást talált a menekültügyi krízisre, ezért a Demokratikus Koalíció szerint "megbukott a tagállami különmegoldásokat szorgalmazó orbáni politika". Emiatt - folytatódik Gyurcsány Ferenc pártelnök közleménye - okafogyottá vált "az eredetileg is hazug a kvótaügyi népszavazás", ezért felszólította Orbán Viktort, hogy álljon el tervétől és vonja vissza a kvótákról szóló népszavazását.