Több százan emlékeztek a koppenhágai terrortámadásra

Vágólapra másolva!
Több százan vettek részt Koppenhágában az egy évvel ezelőtti merényletek évfordulójára rendezett megemlékezésen. Egy felmérés szerint a dánok többsége szerint fél éven belül újabb merénylet éri az országot. 
Vágólapra másolva!

Gyertyás felvonulás keretében több százan emlékeztek vasárnap este Koppenhágában az egy évvel ezelőtti terrortámadások halálos áldozataira.

2014. február 14-én kettős terrortámadás történt Koppenhágában. Egy palesztin származású fiatal lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött.

A támadó Finn Nörgaard filmrendezővel és Dan Uzan rendőrrel végzett, további öt embert megsebesített.

A rendőrök egy nappal később tűzharcban agyonlőtték a merénylőt.

A dánok újabb támadásra számítanak

A vasárnap esti megemlékezésen a résztvevők gyertyákkal világították meg a kávézó és a zsinagóga közötti 3,6 kilométeres útszakaszt.

Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő és Frank Jensen koppenhágai főpolgármester délelőtt virágokat helyezett el a merényletek helyszínén.

- mondta a miniszterelnök.

A skandináv ország lakosai körében a Politiken című dán napilap megbízásából, nemrég készített felmérés szerint tíz dán közül hat úgy gondolja, hogy fél éven belül további terrortámadás éri Dániát.