Kilencezren rekedtek a görög-macedóniai határon

Vágólapra másolva!
Több ezer menekült rekedt a görög-macedón határ közelében a Görögországban zajló általános sztrájk és a Macedóniában kezdődött taxismegmozdulás miatt. A határ görög oldalán kilencezren várakoznak a továbbutazásra - jelentették a szkopjei lapok.
Vágólapra másolva!

Leálltak a Szerbia és Macedónia között közlekedő vonatok is, mivel az elégedetlen taxisofőrök eltorlaszolták a vasúti síneket. A demonstrálók

azt követelik a hatóságoktól, hogy vonják be őket a menekültek szállításába,

mivel a Nyugat- és Észak-Európába tartó migránsokat eddig szinte kizárólag vonatokkal utaztatták a balkáni országon keresztül. A macedóniai belügyminisztérium arról számolt be, hogy szerdán mintegy 2500 menedékkérőt regisztráltak.

Úgy tűnt, véget ért

Szemtanúk beszámolói szerint néhány migráns a határőrök által nem védett határszakaszokon kelt át és folytatta útját észak felé. Macedónia két nappal korábban feloldotta a Görögországból érkező menekültek belépésének korlátozását, miután úgy tűnt, hogy véget ért a forgalmat akadályozó taxisok ötnapos tüntetése a határon.

Csak háborús övezetből

November közepe óta Macedónia mellett Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba.

Macedónia és a balkáni útvonalon fekvő többi ország, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, valamint Ausztria is

kedden tovább szigorította a bevándorlókra vonatkozó előírásokat,

ezentúl a háborús övezetekből érkezettek közül is csak azokat engedik tovább, akik érvényes úti okmányt tudnak felmutatni. Az idén már 55 ezer menedékkérő utazott át Macedónia területén.