Beismerte a bizarr vádakat az amerikai diák

Phenjan, 2016. február 29. A 2016 januárjában Észak-Koreában letartóztatott Otto Warmbier 21 éves amerikai diák sajtóértekezletet tart Phenjanban 2016. február 29-én, miután beismerte "államellenes" bűnét. Warmbier kihozott egy politikai propagandaplakátot a szállodából, ahol lakott. (MTI/AP/Kim Kvang Hjon)
Vágólapra másolva!
A nyilvánosság előtt ismerte el „államellenes” bűnét egy amerikai diák Phenjanban.
Vágólapra másolva!

A 21 éves Otto Warmbiert januárban vették őrizetbe, és azzal vádolják, hogy ellopott egy észak-koreai politikai plakátot phenjani szállodája faláról – emlékeztetett a CNN. Ez Észak-Koreában államellenes bűnnek számít.

A fiatalember hétfőn beismerte tettét a helyi sajtó előtt. Az amerikai hírtelevízió egy észak-koreai illetékesre hivatkozott, aki azt állította, hogy Warmbier „saját kérésére” tartott sajtókonferenciát.
A vádak között szerepel az is, hogy a tette elkövetésére egy ohiói egyház, egy titkos egyetemi társaság, sőt, talán a CIA egyik jelentős tagja bujtotta fel.

Egy hónapos fogság után beismerte a bűnét Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Bilincs nélkül

Warmbiert fegyőrök kísérték be a terembe, ahol a sajtótájékoztatót tartotta, de nem volt megbilincselve.

A vallomását papírról olvasta fel. Bocsánatot kért minden egyes koreaitól, és könyörgött nekik, vegyék észre, hogy „felhasználták és manipulálták”.

Minden koreaitól bocsánatot kért Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Azt nem tudni, kényszerítették-e.

Az amerikai külügyminisztérium sajtójelentésekből értesült a diák letartóztatásáról, de nem volt hajlandó kommentálni az esetet.