Röszkei migránsdráma az év fotója

Warren Richardson, World Press Photo, Röszke
Röszke, 2016. február 18. Az ausztrál Warren Richardson képe, amely elnyerte a fődíjat, az Év Sajtófotója díjat, valamint a hírkép egyedi kategóriában az 59. World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2016. február 18-án. A felvételen egy férfi látható, amint egy csecsemőt ad át a magyar-szerb határon felállított kerítés szögesdrótjai között Röszkénél 2015. augusztus 28-án. (MTI/EPA/World Press Photo/Warren Richardson) MEGJEGYZÉS: A kép nem archiválható, csak egyszer, változtatás nélkül, kizárólag a World Press Photo versenyével vagy kiállításával kapcsolatosan közölhető!
Vágólapra másolva!
Warren Richardson ausztrál fotóriporter alkotása nyerte el a 2015-ös World Press Photo fődíját csütörtökön Hágában. Az elsőséget egy, a magyar-szerb határon készített kép hozta meg. 
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Warren Richardson képe nyerte a fődíjat, az Év Sajtófotója díjat, és az egyedi hírkép kategóriában az 59. World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen.

A menekült drámája mások sikere

A fődíjas fényképen egy férfi látható, amint a sötétség leple alatt kisbabájával épp átbújni készül a gyorstelepítésű drótakadály alatt a magyar-szerb határon. Az Egy új élet reménye című kép 2015. augusztus 28-án éjszaka készült Röszkénél.

A zsűri elnöke, Francis Kohn szerint a fődíjas fotó egyszerűségénél fogva nagy hatású.

Az ausztrál Warren Richardson nyerte el a World Press fődíját Forrás: MTI/EPA/WORLD PRESS PHOTO/Warren Richardson

Megszenvedett a képért

Richardson közte volt azoknak a sajtós munkatársaknak, akik áldozatául estek a magyar rendőröknek a röszkei zavargások közepette. Az ausztrál fotóst fejbe és a mellkason rúgták a rohamrendőrök.

De egy lengyel, egy szlovák fotós és egy egész szerb tévéstáb is kapott, amikor elszabadultak az indulatok a magyar-szerb határon.

Az ausztrál fotós fej- és mellkassérüléssel fizetett a díjnyertes képért Forrás: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Nincs bocsánat

"A magyar rendőrök fellépése szakszerű és arányos volt. A bevándorlók támadása során a rendőrségnek egy agresszív csoport támadása ellen kellett védekeznie" - kommentálta akkor a történteket a magyar külügy.

Ha az összecsapás során tudósító is megsérült, az kizárólag a bevándorlók támadása következtében kialakuló kaotikus helyzet eredménye

– írta feltételes módban a külügy sajtóosztálya az Origónak megküldött válaszlevelében.