Fico rendkívüli EU-csúcsot akar Köln után

miniszterelnökök autói
Slovakian Prime Minister Robert Fico arrives on May 27, 2014 to take part in the Informal European Council at the EU Headquarters in Brussels. Europe's heads of state and government gather over dinner in Brussels for an informal summit to take stock of the European election disaster and start the difficult process of nominating new European Union leaders, and to discuss the latest developments in Ukraine following the Presidential elections. AFP PHOTO / GEORGES GOBET AFP PHOTO/ GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
A szlovák kormányfő javasolni fogja egy rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívását a Kölnben nők ellen elkövetett szilveszteri támadások miatt. Azt is reméli, hogy a találkozón már ősz előtt döntés születhet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex gyakorlati működésének beindításáról. Ezeket maga Robert Fico jelentette be pénteken Pozsonyban. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke máris jelezte, nem készül összehívni rendkívüli EU-csúcsot.
Vágólapra másolva!

A migránsáradat megfékezése érdekében mielőbb be kell indítani a közös uniós határvédelmi egységek működését a schengeni határokon. Ennek érdekében fel kell gyorsítani a politikai párbeszédet is - mondta Robert Fico szlovák kormányfő sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, hogy rendkívüli EU-csúcsot kell összehívni.

Eredetileg ősszel akartak tárgyalni az EU vezetői. Fico szerint ősznél hamarabb kell meghozni a szükséges döntéseket, mert különben késő lesz. "Őszre már vége lesz a temetésnek" - mondta.

Kölnről is beszélt

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői december közepén Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy 2016 közepéig kidolgozzák a Frontex fejlesztésének részleteit.

Elkerülhetetlen, hogy az unió már most lépéseket tegyen a bevándorlók tömegeinek megfékezésére, különben tavasszal - amikor várhatóan ismét nőni kezd a kontinensre érkező migránsok száma - erre már kisebb esélye lesz - mondta viszont Fico. A szlovák kormányfő felidézte, hogy az ENSZ becslése szerint az idén várhatóan 3 millió újabb bevándorló érkezik Európába.

Robert Fico szerint EU-csúcsra van szükség Forrás: AFP/Georges Gobet

A szlovák miniszterelnök beszélt a Kölnben és más német városokban szilveszter éjjel nőket ért támadásokról. Fico szerint a német hatóságok jelentéséből mára bebizonyosodott, hogy a gyanúsítottak többsége a jelenlegi migránshullámmal érkezett Európába.

Eddig egyébként 31 embert gyanúsítottak meg a zavargásban való részvétellel a német hatóságok, köztük 18-an vannak, akik az idei menekülthullámmal érkeztek.

A támadók a rendőrségi jelentések szerint ezren voltak.

Fico szerint a történtek azt bizonyítják, hogy nincs igazuk azoknak, akik a valóságosnál kisebbnek próbálják feltüntetni a menekültválság biztonsági kockázatait.

Tuskot nem kereste

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testületnek, az Európai Tanácsnak az elnöke Fico javaslatának elhangzása után nem sokkal szóvivője útján jelezte:

nem készül rendkívüli EU-csúcsot összehívni.

Azt is közölte, hogy ilyen jellegű megkeresést nem is kapott eddig Pozsonyból.

Donald Tusk eddig nem kapott levelet Ficótól Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter éjjelén mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni a helyszínen lévő nőket. Szemtanúk egybehangzóan azt mondták, hogy a támadók "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

Hasonló esetek történtek Köln mellett más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.