Macedónia lezárta a görög határt

Vágólapra másolva!
Szlovénia kérésére lezárta Görögországgal közös határát Macedónia. A görög oldalon több százan torlódtak fel, főként szírek, afgánok és irakiak. A macedón sajtó szerint ez egyfajta főpróba lehet. 
Vágólapra másolva!

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt – közölte szerdán a macedón rendőrség.

– mondta egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek, amely görög rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

a migránsok már kedd este óta nem léphetnek be Macedóniába,

és a határ görög oldalán mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

A migránsok fő útvonalát zárták le

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint – amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján – a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le.

Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben Macedóniába.

Ez lehet a főpróba

A macedón hatóságok azt mondták, hogy

a határt kedden este, Szlovénia kérésére zárták le.

A macedón kormány szerint ideiglenes intézkedésről van szó: Szlovéniában fennakadás volt a vasúti közlekedésben, ezért Horvátország és Szerbia sem fogad menekülteket.

A macedón sajtó találgatásai szerint azonban

a határzár lehet a főpróbája

annak a szigorúbb és hosszabban tartó lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát.

A határ két oldalán mintegy 350-350 migráns rekedt, mert a macedón hatóságok nem engedik őket továbbhaladni.

Fel kell tüntetni a célországot

A macedón rendőrség a török Anadolu hírügynökségnek is megerősítette, hogy lezárták a határt. Mint mondták:

az iránymutatásokat az európai országoktól kapják,

és ezek alapján csak azokat engedhetik át, akik a regisztrációkor a célországot is feltüntetik. Aki nem nevezi meg, hogy hová menne, azt nem engedik tovább.

Szerbiával ellentétben Macedónia egyelőre nem jelentette be, hogy azért kéri a célország feltüntetését, mert csak az Ausztriába és Németországba igyekvőket engedheti tovább.

Kerítést is építenek

Macedónia novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedte tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

A szűrés most ismét a balkáni országban kezdődik.

Emellett a migránsok útjának szabályozása érdekében Macedónia kerítést épített Görögországgal közös határának egyes szakaszain.

Az Origo tudósítója a napokban járt a szlovén–osztrák határon, és azt tapasztalta, hogy a tél nem állította meg a menekültáradatot.