Átadják Moszkvának a lelőtt pilóta holttestét

Oleg Peshkov, Alexander Pozynich
2746337 11/25/2015 Muscovites bring flowers at the monument to the Officers film characters at the Russian Defense Ministry building to mourn Russian pilots killed in the Su-24 jet crash in Syria. Alexander Vilf/Sputnik
Vágólapra másolva!
Ahmet Davutoglu török kormányfő vasárnap megígérte, hogy átadják Moszkvának a lelőtt orosz pilóta holttestét. Török sajtójelentések szerint a pilóta földi maradványait szombaton éjszaka szállították Törökországba.
Vágólapra másolva!

A Szu–24-es főpilótáját, Oleg Peskov alezredest a földről lőtték le, miután katapultált a lelőtt gépből.

Davutoglu a Beyaz Gazete tudósítása szerint azt mondta, hogy a pilóta földi maradványait hajnali háromnegyed kettőkor adták át a török hatóságoknak.

Az orosz vallási szokásoknak megfelelő gyászszertartást is rendeztek a számára ortodox papok részvételével Hatay tartományban – tette hozzá.

Virágok a lelőtt pilóta és a tengerészgyalogos emlékére a védelmi minisztérium moszkvai épületénél Forrás: RIA Novosti/Alexander Vilf

Az ankarai orosz nagykövetség a RIA Novosztyinak megerősítette, hogy Peskov földi maradványait a katonai attasé kíséretében még vasárnap a török fővárosba szállítják, ahol a repülőtéren a nagykövet és a misszió személyzete várja majd.

Onnan viszik majd tovább Oroszországba, egyelőre még nem tudni, hogy mikor.

A Sputniknews a hírrel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök „hátba szúrásnak” nevezte a gép lelövését, és Oroszország szankciókat vezetett be Törökország ellen.

Egy oroszországi kávézó-hálózattal rendelkező török üzletembert annyira megdöbbentett a gép lelövése, hogy egy napi nyereségét felajánlotta a 45 éves Peskov családjának – számolt be az rt.com. Sefa Buzgan négy kávézót üzemeltet Cseljabinszkban.