Erősödik a rasszizmus Ausztriában

Vágólapra másolva!
1201 rasszista indítékú bűncselekménnyel kapcsolatos bejelentést kapott az osztrák rendőrség az év első kilenc hónapjában, ami 60 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest. 
Vágólapra másolva!

Egyre több a neonáci, holokauszttagadó, zsidóellenes gyűlöletbeszéd jellegű bűncselekmény, ráadásul újabb generációk jelennek meg az elkövetők között az ismert, „öreg” neonácik mellett.

A rasszista bűncselekményeket figyelemmel kísérő ZARA nevű osztrák civil szervezet szóvivője, Claudia Schafer megerősítette, hogy az ilyen bűncselekmények egy részét az interneten követik el, olyan képekkel, videókkal és bejegyzésekkel, amelyek egyes kisebbségek elleni uszításra is alkalmasak.

„Manapság óvatosan kell bánni a posztokkal, egy-egy megjegyzésből gyorsan büntetőügy lehet” – mondta a szóvivő.

Heinz-Christian Strache a szavazók megnyerése miatt nem tűri a gyűlöletbeszédet Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

A képviselőt kizárták

Pár héttel ezelőtt például botrány lett Suzanne Winter szabadságpárti képviselő Facebookon közzétett kommentjéből.

Egy posztra válaszolt, amely – egy cikket idézve, melyben Orbán Viktor az európai politikába való beavatkozással vádolja Soros Györgyöt – azt írta, hogy „a cionista zsidó pénz globális probléma. Európa, különösen Németország most megkapja a bosszút a gazdag cionista amerikai zsidóktól azért, mert évszázadokon keresztül üldözték a zsidókat Európában. A cionisták szerint Európát és különösen Németországot meg kell gyengíteni, mint az USA gazdasági vetélytársát”.

Winter ehhez a következő megjegyzést fűzte: „a számból vette ki a szót. Én sok mindent nem írhatok le, ezért különösen büszke vagyok a bátor és független emberekre”.

A Szabadságpárt kizárta a soraiból Wintert, és megfosztották valamennyi parlamenti bizottsági tagságától.

Strache nem alacsonyodik idáig

Miközben a Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache támogatja a Fidesz elzárkózó, kerítésépítő politikáját, a menekültekkel kapcsolatos drákói szigort, a középosztálybeli választók megtartása vagy megszerzése érdekében tartózkodik a magyar politikai életben egyre megszokottabbá váló és gyakran a kormány által is támogatott kisebbségellenes indulatok nyílt erősítésétől.

Amint Winter ügye kapcsán is látszott, a párt vezetősége egyértelműen fogalmaz – és cselekszik – minden olyan esetben, amikor egy politikus fogalmaz meg nyíltan rasszista vagy kisebbségellenes véleményt.

A spielfeldi menekülttábor az osztrák-szlovén határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Bezárkóznának

Ausztriában is erősödnek azok a hangok, amelyek a bezárkózást és a menekültekkel kapcsolatos megengedő és befogadó politika beszüntetését követelik.

A választói hangulat változása az egyik oka annak, hogy az osztrák szociáldemokrata-néppárti koalíció erőteljesebb lépéseket tett menekültügyben. A napokban megkezdődött a szlovén-osztrák határon az ideiglenes kerítés felépítése, melynek befejezését az év végére ígérik.