A repülőkatasztrófa miatt Egyiptomba telefonált Putyin

Egyiptom
Haszana, 2015. november 1. Egyiptomi szakértők a roncsok között 2015. november 1-jén, miután az előző nap 217 utassal és hétfőnyi személyzettel a fedélzetén lezuhant a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sínai-félszigeten fekvő Haszana közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin és Abdel-Fattáh esz-Szíszi telefonon egyeztettek a két ország közötti repülőjáratok biztonsági kérdéseiről. Nem mondták ki, hogy merénylet történt, pedig már a francia tévének is azt nyilatkozta egy szakértő, hogy detonációra utalnak a fekete dobozból kinyert információk.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz, és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszéltek a Metrojet orosz légitársaság repülőgépének katasztrófájáról.

Nem mondták ki, hogy merénylet történt.

A Kreml közleménye szerint megegyeztek abban, hogy megbízzák országaik illetékes szerveit, a repülés biztonságának megerősítése érdekében.

Arról is beszéltek, hogy minél gyorsabban vissza kell állítani a két ország közötti normális légi közlekedést. Orosz repülők péntek óta nem indulnak Egyiptomba, a járatok leállítását Putyin elnök rendelte el.

A szerencsétlenül járt repülőgép egy darabja Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

A két elnök egyetértett abban is, hogy "a legmagasabb szinten kell szavatolni Egyiptomban a biztonsági normákat az orosz állampolgárok számára olyan körülmények között is, amikor orosz részről szüneteltetik az Egyiptomba tartó összes orosz légi járatot".

Bár a Kreml közleményéből az derül ki, hogy a politikusok kerülték a terrorcselekmény szót, az AFP-nek nyilatkozó szakértő szerint

egyre több jel utal arra, hogy merénylet történt.

A repülési adatokat rögzítő fekete dobozból kinyert adatok azt jelzik, hogy a gépen minden rendben volt a repülés 24. percéig, amikor is mind a két fekete doboz hirtelen abbahagyta a működését. A névtelenül nyilatkozó szakértő szerint ez annak a jele, hogy nagyon hirtelen történt,

robbanásszerű volt a kabinnyomás csökkenése.

A forrás szerint nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy technikai meghibásodás vagy tűz okozott robbanást, mert a jelzőberendezések szinte biztosan jeleztek volna valamit, mielőtt leálltak, és a pilóták is utaltak volna rá. "Elvileg lehetséges egy véletlenül és hirtelen bekövetkezett robbanás, de a valóságban nagyon kicsi a valószínűsége" - vélte a forrás.

A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a fekete dobozok vizsgálatának eredményét szombaton tervezik hivatalosan bejelenteni az egyiptomi hatóságok.