Az OTP-vel példálózott egy vesztes ukrán politikus

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök pártjának kárpátaljai jelöltje szerint magyar ellenlábasa „eszeveszett támogatásban részesült Magyarország részéről" az önkormányzati választások előtt.
Vágólapra másolva!

Eduard Pukanics, a Petro Porosenko nevével fémjelzett Szolidarnyiszty választási tömörülés megyei tanácsi képviselőjelöltje azt követően fakadt ki az egyik közösségi portálon, hogy 939 szavazattal lemaradva a második helyen végzett a beregszászi szavazókörzetben – írja a beregovo.today hírportál.

Több százezer eurós átutalás

A politikus szerint legfőbb ellenfele, a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség színeiben induló Orosz Ildikó „elképesztő" támogatásban részesült Magyarország részéről, amely az utóbbi néhány hónapban és közvetlenül a választási kampány során több százezer eurót utalt át Kárpátaljára segélyként a magyaroknak. Pukanics szerint ezzel magyarázható a magyar pártok „fenomenális" sikere a múlt heti választásokon.

Kifizetésre vártak Forrás: beregovo.today

„Mindannyian láthatták a választásokat megelőző napokban azokat a hosszú sorokat, amelyek a városunk OTP Bank fiókja előtt kígyóztak – ekkor vették fel ugyanis a beregszásziak a Magyarországról folyósított anyagi segélyt" – írja posztjában Eduard Pukanics.

Természetes az ellenfél gyalázása

A KMKSZ nem akarta kommentálni Pukanics vádjait, reagált viszont Zubánics László, az UMDSZ elnöke. Az Origónak nyilatkozva azt mondta, hogy a kárpátaljai magyar jelöltek példátlanul jó szereplése mindenkit meglepett az ukrán politikai körökben. Természetes, hogy igyekeznek valamilyen hátsó okokat is keresni a saját rossz szereplésük elkendőzésére. Eduard Pukanicsnak kapóra jött, hogy valóban

az elmúlt hetekben kezdték el folyósítani a kárpátaljai magyar tanároknak és diákoknak megítélt támogatásokat,

aminek azonban semmi köze sem volt a választásokhoz. Egy korrekt választás során vesztes politikus részéről ez jellemző példája a "Ha van rajta sapka - azért, ha nincs - akkor meg azért" kifogáskeresés esetének.

Negyedik helyen a magyarok

Az elnökpárti beregszászi politikus kifakadására azért kapta fel a fejét a sajtó, mivel Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke pont Petro Porosenko tömbjének frakciójában foglal helyet az ukrán törvényhozásban, s támogatja annak munkáját szavazataival. Az ukrajnai önkormányzati választások hivatalos végeredménye szerint a kárpátaljai magyar összefogás listája a negyedik helyen végzett a megyei közgyűlés képviselői helyeiért vívott szavazatversenyben, olyan tekintélyes ukrán politikai erőket megelőzve, mint az ellenzéki Oppozicijnij Blok (Ellenzéki Tömörülés), és Julija Timosenko Batykivscsina (Haza) Pártja.