Tusk szerint menteni kell Schengent

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy fenntartsa a határellenőrzés nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezetet - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden. A politikus jövő hét közepére informális menekültügyi csúcstalálkozóra hívta össze az uniós államok vezetőit.
Vágólapra másolva!

"Ahogy korábban már figyelmeztettem, az egyetlen út Schengen szétesésének megakadályozására, ha megfelelően kezeljük az EU külső határait. Mindent meg kell tennünk, hogy Schengent változtatások nélkül fenntartsuk, és ezért minden olyan kezdeményezést, amely a határellenőrzések visszaállításához vezetne, vissza kell tartani" - írta Tusk az EU-tagállamok állam-, illetve kormányfőinek küldött levelében.

- tette hozzá.

Máltán november 11-12-én afrikai vezetőkkel tartandó menekültügyi csúcstalálkozó lesz. Közvetlenül ezután, november 12-én délután tartják meg a nem hivatalos egyeztetést Schengen ügyében a 28 tagállam vezetői.

Szó lesz a kvótákról is.

A máltai találkozón az uniós vezetők 160 ezer migráns EU-n belüli elosztásáról, a migránsválság kapcsán Törökországgal való együttműködésről, a határvédelemről, illetve az uniós határon létrehozandó regisztrációs gyűjtőpontok, úgynevezett hot spotok felállításáról tárgyalnak.

Donald Tusk levelében arra is emlékeztetett: a helyzet még mindig nagyon súlyos, miután továbbra is példa nélküli ütemben érkeznek a migránsok az EU-ba. Októberben pedig rekordszámú, 218 ezer menekült érkezett az unió területére a Földközi-tengeren keresztül - írta Tusk.