A román határ lezárásáról beszélt a honvédelmi miniszter

migráns, drótkerítés, kerítés, Zákány
Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát-magyar határon, Zákány közelében
Vágólapra másolva!
Simicskó István reméli, hogy erre nem lesz szükség, de ha kell a határzár, gyorsak lesznek a katonák.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség gyorsan képes lenne a műszaki határzár felépítésére a magyar–román határ bizonyos szakaszain – ezt Simicskó István honvédelmi miniszter mondta Hódmezővásárhelyen.

Szerinte a honvédség jól használható műszaki és logisztikai tudásra tett szert az elmúlt hónapokban, ezt tudnák hasznosítani az újabb határzár építésénél. Simicskó bízik abban, hogy nem lesz szükség újabb drótakadály vagy kerítés építésére.

Így épült a kerítés a horvát–magyar határon, Zákány közelében Forrás: MTI/Varga György

Magyarországra nem érkeznek menekültek, mióta a kormány a szerb–magyar határ lezárása után a horvát szakaszon sem engedi át őket. A migránsok azóta Szerbián, Horvátországon és Szlovénián keresztül érkeznek Ausztriába, ahonnan a többségük Németországba menne tovább.

A szlovén–osztrák határon nemrég az Origo tudósítói is jártak. Ott naponta több ezren várják, hogy átengedjék őket Ausztriába. A határ menti átkelőpontokon nehéz megszervezni a menekültek ellátását,

gyakran alakulnak ki tömegjelenetek.

A spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél Fotó: Polyák Attila - Origo

Ausztriában új szabályok szerint ítélik majd meg a menekültstátuszt a jövőben – jelentette be kedden Johanna Mikl-Leitner néppárti belügyminiszter.

A Szíriából érkezők szinte automatikusan megkapják a státuszt,

míg a más országokból érkezőknek igazolniuk kell, hogy valóban üldöztetésnek és fenyegetettségnek voltak kitéve. Az Afganisztánból érkezők többsége menekültstátusz helyett úgynevezett kiegészítő védelemben részesül majd, ennek a tartózkodásra és egyéb helyi jogok birtoklására vonatkozó szabályai korlátozottabbak, mint a menekültek esetében.