Nem várható fordulat a török választáson

Turkish Prime Minister and Justice and Development (AK) Party leader Ahmet Davutoglu and his wife Sare Davutoglu release a white dove during an election campaign rally in Diyarbakir on October 29, 2015. Turkey is holding its second election in five months on November 1 after the AKP, which has dominated for 13 years, lost its majority in a stunning election setback in June. Prime Minister Ahmet Davutoglu failed over the subsequent weeks to form a coalition, forcing a new election, but opinion polls are predicting little change from the June outcome. AFP PHOTO/ILYAS AKENGIN
Vágólapra másolva!
Törökországban békésen zajlott az előre hozott parlamenti választás, amelyen hasonló eredmény várható, mint öt hónappal korábban.
Vágólapra másolva!

Békésen zajlott le Törökországban az előre hozott parlamenti választás: a szavazóhelyiségek délután 3 órakor bezártak.

Nem várható a politikai erőviszonyok jelentős megváltozása,

a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) várhatóan most sem tud egyedüli többséget szerezni, és a koalíció lehetősége sem áll fenn.

Ahmet Davutoglu az AKP miniszterelnök-jelöltje Forrás: AFP/Ilyas Akengin

Erre a következtetésre az is okot adhat, hogy a legutóbbi, június 7-i választáson - közel 41 százalékos támogatottsággal - elvesztette abszolút többségét az addig 12 éven át egyedül kormányzó AKP, amely ezután nem tudott a következő három helyezett párt egyikével sem koalícióra lépni.

Letakart holttestek egy béketüntetésen, ahol terrortámadás történt Ankarában október 10-én Forrás: MTI/EPA

Az Origo által megkérdezett elemzők is úgy ítélték meg, nem várható, hogy valamelyik párt egyedül megszerezze a kormányalakításhoz szükséges többséget a törökországi előrehozott választáson, a patthelyzet pedig csak tovább mélyítheti az ország válságát, miközben a térségben is meglehetősen nagy a zűrzavar.