Vásárlás közben ölte meg a szétrobbanó lövedék

Ukrajnai robbanás
Vágólapra másolva!
Legkevesebb egy civil áldozata van a Luhanszk megyei Szvatove határában lévő lőszerraktárban keletkezett tűznek és az azt követő robbanásoknak.
Vágólapra másolva!

A tizennyolcezer lakosú kisváros tőszomszédságában található raktárban a hivatalos adatok szerint 3,5 ezer tonna lőszert, rakétát és robbanóanyagot tároltak.

Az előzetes adatok szerint a csütörtök esti tüzet két jelzőrakéta okozta, amelyeket eddig tisztázatlan okokból lőttek fel az őrök.

Maguk kezdték oltani

A tüzet a katonák próbálták eloltani, közülük négyen súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

A lángok gyorsan átterjedtek a hadianyagokra, a szétrobbanó lőszerek és repeszek a közeli városban is súlyos károkat okoztak. Az egyik lövedék például egy nyitva tartó üzletbe csapódott, ahol megölt egy vásárlót, és többeket megsebesített.

A településen összesen 35 lakótelepi házban keletkeztek károk. A katasztrófavédelem és a katonaság 200 lakost telepített ki a legjobban veszélyeztetett zónákból, ötszázan pedig a saját autójukon hagyták el a várost.

A hatóságok kiürítették a helyi kórházat, az öregek otthonát és egy kollégiumot.

Egész éjjel oltottak

A helyi tűzoltók a szomszédos településekről kaptak erősítést. Egész éjjel oltották a szétrepülő lövedékek miatt felcsapó lángokat.

Bár reggel már kevesebb robbanást lehetett hallani, a lángoló raktárokat még mindig lehetetlen megközelíteni.

A helyi önkormányzat és az állami hatóságok operatív törzset állítottak fel a károk felmérésére.

A város utcáin tűzszerészek járőröznek, akik begyűjtik és hatástalanítják a fel nem robban lövedékeket és rakétákat.